Η Εκκλησία αντιπαραθέτει στην περί πρωτείου διδασκαλία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως την αρχή της συνοδικότητας.

Αυτό υπενθύμισε ο μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιος, ομιλώντας στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο διεθνές συνέδριο «Η συνοδικότητα της Εκκλησίας: θεολογικές, κανονικές και ιστορικές διαστάσεις».

Ο πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πεπεισμένος ότι η κρίση στην παγκόσμια Ορθοδοξία δύναται να υπερκερασθεί διά της συγκλήσεως Πανορθοδόξου Συνόδου, εναντίον της οποίας τάσσεται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

«Η διδασκαλία περί πρωτείου στην Οικουμενική Εκκλησία, την οποία διατυπώνουν οι θεολόγοι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, είναι για εμάς απαράδεκτη. Αυτή η διδασκαλία αποτέλεσε σοβαρή απειλή για την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Η εφαρμογή στην πράξη αυτής της προσεγγίσεως του πρωτείου οδηγεί στην υπονόμευση του συνοδικού θεμελίου της εκκλησιαστικής διοικήσεως», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Αντώνιος, τον οποίο επικαλείται το Ενημερωτικό-Μορφωτικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, παραπέμποντας στην ιστοσελίδα 112ua.tv.

Σύμφωνα με την πεποίθηση του πρωτοσυγκέλου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η σύγχρονη κρίση στην παγκόσμια Ορθοδοξία είναι κρίση συνοδικότητας, ενώ «η ίδια η αρχή του συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας, που μας υπεδείχθη σαφώς στην Καινή Διαθήκη, τελεί υπό απειλή».

«Οφείλουμε σήμερα να επανέλθουμε στην αποστολική κατανόηση των εκκλησιαστικών Συνόδων ως ιδιαίτερων μέσων επιγνώσεως της Θείας Αλήθειας. Πρέπει να θυμούμαστε ότι ειδικά στις Συνόδους κατά τρόπον ιδιαίτερο ενεργεί η χάρη του Αγίου Πνεύματος, που οδηγεί την Εκκλησία στην αλήθεια. Και σήμερα, που η Ορθόδοξη Εκκλησία βρέθηκε σε δεινότατη κρίση, είναι απαραίτητο άνευ φόβου και με πλήρη υπευθυνότητα να καταφύγουμε σε αυτό το σωτήριο μέσο, προκειμένου να βρούμε διέξοδο από αυτήν την καθόλου εύκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.