Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 το σερβικό περιοδικό «Πετσάτ» («Τύπος») δημοσίευσε συνέντευξη του επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου, όπου ο ιεράρχης κατέθεσε μεταξύ άλλων τις σκέψεις του σχετικά με την ομοιότητα της ιστορικής πορείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Σερβίας και τη σημασία της διαφύλαξης των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τοπικών Εκκλησιών του σλαβικού κόσμου.

Αφού έθιξε το θέμα της συμμετοχής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο έργο του καλλωπισμού του ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ο επίσκοπος Μπάτσκας χαρακτήρισε ως «όχι ασήμαντο σύμβολο» το γεγονός ότι «η ανέγερση του ναού του Αγίου Σάββα στο Βρατσάρ αποπερατώθηκε με την κοινή εργασία Σέρβων και Ρώσων μαστόρων και ζωγράφων». Ως εκ τούτου ο ιεράρχης ανέφερε: «Η ιστορική ενότητα του μεγάλου, αδελφού, ομόπιστου ρωσικού λαού με τον λαό μας είναι και η καθοδηγητική σήμανση προς το μέλλον: πρέπει ώστε και στο εξής η σερβική λέμβος ή το πλοιάριο να είναι άρρηκτα δεμένα στο μεγάλο και ισχυρό ρωσικό πλοίο».

Σημαντική θέση στη συνέντευξη του επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου είχε η ομοιότητα των προβλημάτων της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο. «Η κατάσταση των εκκλησιαστικών πραγμάτων στο Μαυροβούνιο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η μικρογραφία της κατάστασης στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η “μηχανική” γύρω από την εθνικότητα. Στο Μαυροβούνιο καταβάλλονται απελπισμένες προσπάθειες να εδραιωθεί δια παντός η διαμορφωθείσα σχετικά πρόσφατα μαυροβουνίτικη ταυτότητα, η οποία στηρίζεται στην άρνηση των σερβικών ριζών και της μακραίωνης σερβικής αυτοσυνειδησίας των Μαυροβουνίων».

«Το Ρους, η Γη των Ρως, είναι η παλαιότατη ιστορική ονομασία της μεγάλης ανατολικής σλαβικής χώρας, την οποία ο Μέγας Πέτρος “εξευρωπάισε”, μετατρέποντάς την στη λογοτεχνική λέξη Ρωσία και μέχρι σήμερα εμπεριέχεται τόσο στον τίτλο του Πατριάρχη Μόσχας, όσο και στον τίτλο του σχισματικού “πατριάρχη Κιέβου” καθώς και στην αυτοονομασία των Ρουθήνων (ρουσίνι) και των Παρακαρπαθίων (ρουσνακί) και των ημετέρων Μπάτσκας και Σρέμσκι», υπενθύμισε ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος, συγκρίνοντας την κατάσταση στο Μαυροβούνιο με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμπλήρωσε: «Όσον δε αφορά τον όρο Ουκρανία, αυτός μόλις από τα τέλη του 19ου αι. άρχισε κατ’ ολίγον να εκτοπίζει την αρχική ονομασία της προ Μεγάλου Πέτρου Γης των Ρως και των Ρώσων, έως ότου οι μπολσεβίκοι, οι οποίοι ήταν διεθνιστές στη θεωρία, αλλά στην πράξη ήταν δημιουργοί νέων, συχνότερα τεχνητών εθνών, ριζωμένων στην αντιρωσική μήτρα, να του αποδώσουν τον 20ό αι. επίσημο καθεστώς, καθιστώντας τον μόνη αποδεκτή ονομασία».

Ο ιεράρχης τόνισε ότι εργαλείο της μάχης κατά της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία και στο Μαυροβούνιο κατέστη η δημιουργία σχισματικών «Εκκλησιών» με κριτήριο την εθνικιστική ιδεολογία. «Οι σχεδιαστές και κατασκευαστές των νέων εθνών τον 20ό και 21ο αι., παρόλο που συνηθέστερα ήταν άθεοι ή αδιάφοροι για τη θρησκεία άνθρωποι, κατέληξαν στην ιδέα ότι πρέπει είτε να υποδουλώσουν την υφιστάμενη Εκκλησία και να τη δέσουν στο άρμα τους, είτε, εάν το προηγούμενο καταστεί αδύνατο, να ιδρύσουν οι ίδιοι μια δική τους νέα «Εκκλησία». Και το έπραξαν ακολουθώντας την αρχή «ό,τι τύχει», χωρίς να φροντίσουν για την τήρηση κάποιων κανόνων, περιφρονώντας ειδικά τις εκκλησιαστικές νομικές αρχές. Μάλιστα για παν ενδεχόμενο, παραχάραξαν ωμά τα ιστορικά γεγονότα με σκοπό να αποδώσουν την μη υφιστάμενη ιστορική διαδοχή στις ψευδοεκκλησιαστικές ή ομοιάζουσες με Εκκλησία δομές, που δημιούργησαν. Κατά τον επίσκοπο Ειρηναίο, τούτο συμβαίνει τόσο στην Ουκρανία, όσο και στο Μαυροβούνιο. «Πόσο μαύρο είναι το χιούμορ, όταν ο Πετρό Ποροσένκο (βαπτισμένος, αλλά με περισσότερο από αμφισβητούμενη ομολογιακή ταυτότητα) και ο Μίλο Τζουκάνοβιτς (αβάπτιστος και άθεος) αποφασίζουν ποια και τινος Εκκλησία ήταν «παλαιότερη», ήταν «αυτοκέφαλη» κ.ο.κ.!», σχολίασε ο ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, ο οποίος επεσήμανε ότι «και στις δύο περιπτώσεις, και στην Ουκρανία και στο Μαυροβούνιο, ο λαός με τον πλέον πειστικό τρόπο έδειξε τη θέση τους στους αντιεκκλησιαστικούς “ευχέτες”».

Αφού υπενθύμισε τις μαζικές σε συμμετοχή λιτανείες προς υπεράσπιση των ιερών σεβασμάτων, που πραγματοποιήθηκαν το 2019-2020 στο Μαυροβούνιο, ο ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας επέστησε την προσοχή των αναγνωστών στο γεγονός ότι «στην Ουκρανία η κανονική Εκκλησία διοργανώνει κατά τις εορτές τεράστιες σε συμμετοχή λιτανείες, στις οποίες συμμετέχουν έως και διακόσιες πενήντα χιλιάδες πιστοί, τη στιγμή που οι σχισματικοί δεν μπορούν να “φθάσουν” ούτε τις πενήντα χιλιάδες». Ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος τόνισε ότι «παρά την πίεση, την καταστολή και τις προσβολές, η νόμιμη κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, είναι η μεγαλύτερη και επικρατέστερη όπως και πριν», ενώ «οι σχισματικοί παραμένουν ουσιαστικά στην ίδια θέση, στην οποία βρίσκονταν πριν την αντικανονική ανάμειξη της Κωνσταντινουπόλεως και την “αναγνώρισή” τους, που δεν έτυχε αναγνώρισης στο επίπεδο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.