Ακόμη δεν τα έχω παρατήσει στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, σε περισσότερους από 100 παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Σε ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος μνημόνευσε τον αείμνηστο φίλο του, Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, και είπε ότι, «ο Πολ με ενέπλεξε πριν πάρα πολύ καιρό, όταν προσπαθούσαμε να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό. Ακόμη δεν τα παρατάω».

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε για την πιθανότητα να τον δεχθεί στο Λευκό Οίκο, όταν το επιτρέψει η πανδημία.

«Θα έλθει να με δει. Θέλει να έλθει. Προσπαθούμε να το διευθετήσουμε, όταν η πανδημία του Covid το επιτρέψει να συμβεί, είπε.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξήρε τις προσπάθειες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την ανάπτυξη των καλών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.

«Με την κυβέρνησή μου θα είναι όσο πιο στενές ήταν ποτέ. Σας το υπόσχομαι. Δεσμεύομαι να οικοδομήσω μία ισχυρή, μία ισχυρότερη εταιρική σχέση από αυτή που ήδη έχουμε και να προωθήσω τα κοινά μας συμφέροντα. Γι’ αυτό ξοδέψαμε χρόνο συζητώντας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», σημείωσε.

Τον Πρόεδρο Μπάιντεν παρουσίασε η Ελληνοαμερικανίδα Υπουργός Τύπου, Τζέν Ψάκη, ενώ μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Δέσμευση Μπάιντεν σε εμβάθυνση δεσμών με Ελλάδα στην επικοινωνία με Μητσοτάκη, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την κήρυξη της επανάστασης και εξέφρασε τη δέσμευσή του να εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς διμερείς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μας, μεταξύ άλλων μέσω της Δραστηριότητας Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής και να επιδιώξουν μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονιστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής ασφάλειας, της Κίνας, της Ρωσίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την Εθνική Παλιγγενεσία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και είπε πως αναζητεί ημερομηνίες για διευθέτηση επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εφόσον το επιτρέψουν και οι εξελίξεις με την πανδημία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.