Ο Ψαλτικός Χορός ΟΚΤΑΗΧΟΝ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Χαίροις ένδοξε Λάζαρε», ένα μουσικό αφιέρωμα με Έθιμα και Ύμνους στον φίλο του Χριστού Λάζαρο, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ψάλλονται ύμνοι και κάλαντα της εορτής της Ανάστασης του φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου. Ένα ψαλτικό και όχι μόνο ταξίδι, με ήχους βγαλμένους μέσα από τους αιώνες, ήχους που η λαϊκή παράδοση διέσωσε και η μουσική έρευνα ανέδειξε.

Το παραδοσιακό τραγούδι του Λαζάρου και η αναπαράσταση της Ανάστασής του από τα παιδιά, ξυπνούν όμορφες μνήμες στους παλαιούς Λαρνακείς, που τιμούσαν τον πολιούχο τους από σπίτι σε σπίτι.

Στα ψαλλόμενα μέλη ξεχωρίζουν το Κοινωνικό της εορτής σε ήχο α΄, ένα έξοχο δείγμα μέλους της παλαιάς παπαδικής μελοποιημένο από τον Μανουήλ Χρυσάφη τον Δούκα, ο οποίος διετέλεσε Λαμπαδάριος της Αγίας Σοφίας, κατά την άλωση, το δοξαστικό των Αίνων σε ήχο β, σε μέλος του πρωτοψάλτου της Μεγάλης Εκκλησίας Ιακώβου (18ος αιώνας) και τα έντεχνα δοξαστικά της εορτής, συνθέσεις του Πέτρου Φιλανθίδη(20ος αιώνας), αγαπημένου συνθέτη των Αγιορειτών πατέρων.

“Μια πρόσκληση να μεταφερθούμε στα σοκάκια της παλιάς Λάρνακας, στη Βηθανία, στο Περιβόλι της Παναγίας με τις πολύωρες αγρυπνίες, και στο Φανάρι, το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη, για να ζήσουμε την μυσταγωγία της εβδομάδας του Αγίου Λαζάρου”, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

O ψαλτικός χορός «Οκτάηχον», ιδρύθηκε το 2021 και αποτελείται από νέους ιεροψάλτες, οι οποίοι διακονούν σε ψαλτικά αναλόγια σχεδόν όλων των επαρχιών της Κύπρου.

Σκοπός της ύπαρξης και λειτουργίας του εν λόγω χορού είναι η μουσική επιμόρφωση των μελών του σε θέματα αφορόντα την βυζαντινή μουσική, η τριβή και η επαφή με σημαίνοντα γνωστά, αλλά και άγνωστα ψαλτικά μαθήματα, καθώς επίσης και η καλλιέργεια σεβασμού στο ήθος και το ύφος της πατρώας μουσικής ψαλτικής παράδοσης.

Κύρια πηγή των μουσικών αναζητήσεων και ψαλτικών καταβολών του χορού αποτελεί πρωτίστως η κλασσική εκκλησιαστική μουσική. Παρόλο τον βραχύ βίο του, το «Οκτάηχον» έχει να επιδείξει αξιόλογες παρουσιάσεις με την ενεργή συμμετοχή του σε διάφορες λατρευτικές κι όχι μόνο εκδηλώσεις.

Τη διεύθυνση του χορού και την όλη διδακτική καθοδήγηση την έχει ο κ. Κωνσταντίνος Τρύφωνος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.