Προκλητική και λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Μουφτής της Κομοτηνής, Τζιχάντ Χαλήλ, εκφράζοντας το φόβο ότι μπορεί να προκαλέσει ένταση στη Θράκη. Όπως τόνισε, η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μιλώντας στον Flash 99,4, ο μουφτής Κομοτηνής εξήγησε: «Εμείς εδώ στην Ελλάδα, βέβαια ζούμε σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, εδώ στην περιοχή μας τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά και καθημερινά κάνουμε τις προσευχές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με αυτή την απόφαση εγώ φοβάμαι. Δηλαδή, στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα… Μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα μας φανατικοί, που θα κάνουν κακό στην κοινωνία. Δηλαδή δεν ήταν σωστή αυτή η απόφαση».

Τόνισε ότι η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός, θεμελιώθηκε ως χριστιανικός ναός όπως φάνηκε από το όνομά της, και εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 1.000 χρόνια. «Τώρα γιατί αυτή η απόφαση; Αν χρειάζεται τζαμί μπορεί να κτιστεί σε ένα άλλο μέρος, και κοντά στην Αγιά Σοφιά υπάρχει το Μπλε τζαμί, που ονομάζεται Σουλτάν Αχμέτ τζαμί. Δεν ήταν μια σωστή απόφαση. Δεν είναι σωστό στις αρχές του Ισλάμ να μετατρέπονται εκκλησίες σε τζαμιά»…

Ο Μουφτής Κομοτηνής υπογράμμισε ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ. «Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ, ούτε στο Κοράνιο και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε», ανέφερε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Χαλίφη Ομάρ (Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ), όταν εισέβαλε στην Παλαιστίνη. «Όταν ο Σωφρόνιος, ο σεβασμιότατος χριστιανός ορθόδοξος τού έδειξε ότι μπορεί να κάνει την προσευχή του μέσα στο ναό, αυτός αντέδρασε και βγήκε έξω και έκανε την προσευχή του έξω, για να μην παρεξηγηθεί η εικόνα αυτή, να κάνει ο χαλίφης Ομάρ την προσευχή του μέσα στο ναό. Για να μην παρεξηγηθεί, να μην υπάρχει αναταραχή και να μην υπάρχει πρόκληση προς τους χριστιανούς».

Ο Μουφτής εκτιμά ότι έπρεπε να παραμείνει μουσείο στην ουδετερότητα, όπως λέει. «Αφού είναι και καταγραμμένο στην κατάσταση της UNESCO είναι παγκόσμια κληρονομιά. Από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτα άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση», σημείωσε.

«Πρέπει ο καθένας να σέβεται την θρησκεία των άλλων και να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση κι έτσι πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ζωή» κατέληξε ο Μουφτής Κομοτηνής.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.