Στο επίμαχο θέμα της εκκλησίας ήμουν σαφής.

Χωρίς έντονο λόγο και με σεβασμό στους θεσμούς και τους πιστούς είπα: οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστών – πολλοί ηλικιωμένοι) δεν πρέπει να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία. Παρουσίασα τα επιστημονικά δεδομένα (αυτά που έχουμε) για τη θεία κοινωνία που μπορεί να αρέσουν η να μην αρέσουν.

Αλλά αυτά είναι. Δεν τα κρύβω. Είπα όμως ταυτόχρονα ότι εδώ και 21 χρόνια δεν έχουμε δεδομένα και ότι δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο ιό. Και κατέληξα λέγοντας ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο (το οποίο είναι βέβαιο) τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα πρέπει να γίνει. Με επαγωγικό τρόπο και με σεβασμό στους πιστούς και παίρνοντας υπόψη τον πανίσχυρο θεσμό της εκκλησίας και τη μεγάλη επιρροή της, είπα στην ουσία ότι δεν θα πρέπει να γίνεται, όσο διαρκεί, αυτή η κρίση, η θεία λειτουργία.

Ναι δεν κατηγόρησα την εκκλησία ούτε σήκωσα το δάκτυλο στους πιστούς. Δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα αυτό. Σε συνθήκες κρίσης και όταν κανείς από τους ειδικούς η την πολιτεία δεν λέει κάτι για το θέμα της εκκλησίας πήρα με ήπιο αλλά σαφή τρόπο θέση. Επίσης το να λέω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πιστών (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες) που πάνε στις εκκλησίες (πολλοί πιστοί που δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες πάνε σπάνια) δεν θα πρέπει να πάνε είναι πολύ πιο ριζοσπαστική πρόταση από πολλές άλλες. Η στάση μου δυσαρέστησε κάποιους αλλά η ευθύνη όσων είμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης είναι λίγο διαφορετική από το να γράφεις σχόλια στο Facebook και να πυροβολείς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τον τελευταίο μήνα η προσέγγιση μου ήταν αυστηρά επιστημονική. Προσπάθησα να απευθυνθώ στο σύνολο των Ελλήνων και όχι μόνο σε αυτούς που εύκολα θα συμφωνούσαν με τις απόψεις μου. Έδειξα μεγάλο σεβασμό σε όλες τις παρεμβάσεις μου (με μια εξαίρεση – παραβίαση νόμων) σε όλους τους πολίτες που έχουν διαφορετική στάση από εμένα σε πολλά θέματα. Προσπάθησα να περάσω μηνύματα για το τι να κάνουμε μιλώντας σε ευρύ και όχι στενό ακροατήριο.

Πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το καλό της πατρίδας μας. Όπως τόνισα και εχθές τώρα επιστρέφω στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα. Είμαι πάντα στη διάθεση της πολιτείας αν χρειαστούν τη γνώμη μου. Και ναι, δεν επιστρέφω στην πολιτική. Δεν έκανα ότι έκανα για προσωπικές επιδιώξεις. Η χώρα μας χρειάζεται πολλά διαφορετικά παραδείγματα δημόσιας προσφοράς και συμπεριφοράς. Και ελπίζω να συνέβαλα σε αυτή την κατεύθυνση. Θα κάνω ενημερώσεις για το θέμα του ιού όταν χρειάζεται».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.