Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε πως στις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στην Ελλάδα - Επεσήμανε, πάντως, πως δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις - «Το 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%», τόνισε ο καθηγητής.

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer και BioΝΤech ο Ηλίας Μόσιαλος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Pfizer και η γερμανική BioΝΤech.

Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε πως το 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%.

Ο καθηγητής επεσήμανε, πάντως, πως δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις.

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο καθώς και για το ενδεχόμενο, εκτός από το να μας προστατεύει, να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορωνοϊό.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Τέλος ανέφερε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca.

Τα αποτελέσματα της Pfizer – Τα μηνύνατα από τη διεθνή κοινότητα

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19, μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, καθώς ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία θετικά νέα σχετικά με μια πανδημία που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον γερμανο-αμερικανικό όμιλο το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό. Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν, το εμβόλιο θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 με αυτήν που έχουν τα εμβόλια για παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την επείγουσα έγκριση του εμβολίου αργότερα αυτό το μήνα, αφού έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατασκευάσει αρκετές δόσεις για να εμβολιαστούν 15 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η Δρ. Κάθριν Τζάνσεν, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer. «Ήταν μια καταστροφική κατάσταση, μια πανδημία, και έχουμε ξεκινήσει μια πορεία για έναν στόχο που κανείς δεν έχει επιτύχει ποτέ – να βρούμε ένα εμβόλιο εντός ενός έτους».

Ανεξάρτητοι επιστήμονες ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα πρώτα αποτελέσματα πριν από τη συλλογή μακροπρόθεσμων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, η εξέλιξη καθιστά την Pfizer την πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από μια δοκιμή εμβολίων σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Έντεκα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής τελευταίου σταδίου, τέσσερα εκ των οποίων αναπτύσσονται στις ΗΠΑ. Η πρόοδος της Pfizer θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό στοιχείο για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία. Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να έχει πρώιμα αποτελέσματα αργότερα αυτό το μήνα.

Τα νέα έρχονται λίγες μέρες μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο κ. Τραμπ είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ένα εμβόλιο θα ήταν έτοιμο πριν από την Ημέρα των Εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου. Αυτό το φθινόπωρο, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ Αλμπερτ Μπουρλά, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει «κάποια δεδομένα» μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που δεν συνέβη.

Η επιχείρηση Warp Speed της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που προσπαθεί να επισπεύσει την παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου υποσχέθηκε στην Pfizer 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι οποίες θα δοθούν στους Αμερικανούς δωρεάν. Ωστόσο, η Δρ Τζάνσεν δεν θέλησε να εμπλακεί η εταιρεία σε πολιτικές σκοπιμότητες και τόνισε ότι δεν έχει λάβει ομοσπονδιακά κεφάλαια.

Τα δεδομένα που παρουσίασε η Pfizer τη Δευτέρα, έγινε μέσω δελτίου τύπου και όχι με τη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ώστε να δεχθούν την κριτική και τις παρατηρήσεις άλλων επιστημόνων. Δεν είναι πειστική απόδειξη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και τονίζεται ότι το αρχικό εύρημα αποτελεσματικότητας άνω του 90% θα μπορούσε να αλλάξει καθώς συνεχίζονται οι δοκιμές.

Η Δρ Τζάνσεν είπε, επίσης, ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και ότι μια ανεξάρτητη επιστημονική αρχή που εξετάζει τα δεδομένα δεν έχει ακόμα ενημέρωση την Pfizer για μια σειρά λεπτομερειών, όπως πόσοι άνθρωποι ανέπτυξαν ήπιες έναντι πιο σοβαρών μορφών Covid-19 – κρίσιμες πληροφορίες για την ην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η εταιρεία ζήτησε επίσης άλλα λεπτομερή δεδομένα που θα μπορούσαν να χρειαστούν εβδομάδες για έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει εκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Οι δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι 164 άτομα από σύνολο 44.000 που συμμετέχουν στην έρευνα, να αναπτύξουν Covid-19 ώστε να αξιολογηθεί το κατά πόσον το εμβόλιο προστατεύει από την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου και πόσο καλά προστατεύει άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Η πρώτη ανάλυση βασίστηκε σε 94 εθελοντές που ανέπτυξαν Covid-19. Η Δρ Τζάνσεν είπε ότι η ανεξάρτητη επιστημονική αρχή δεν ανέφερε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις προέρχονταν από συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί, αλλά με ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90%, οι περισσότεροι έπρεπε να ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.