«Η ανησυχία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Θεοφίλου είναι πολύ οικεία για εμάς», υπογράμμισε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος, σχολιάζοντας το πρόβλημα της διαφύλαξης της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους. Την επικαιρότητα του προβλήματος υπέδειξε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ εξαιτίας των ενεργειών εξτρεμιστικών ιουδαϊκών ομάδων, που στοχεύουν ειδικότερα στον εκτοπισμό της χριστιανικής κοινότητας από την Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της.

«Γνωρίζουμε όλη αυτή την ιστορία και εν γένει γνωρίζουμε τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η Εκκλησία των Ιεροσολύμων», επεσήμανε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος στην παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνέντευξη, που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία», και συνέχισε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Μακαριώτατο, τον στηρίζουμε και βεβαίως θα υπερασπιστούμε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μεταξύ άλλων και για τη διαφύλαξη της ιδιοκτησίας που του ανήκει».

Η ιδιοκτησία ορισμένων ξενώνων για προσκυνητές του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη χριστιανική συνοικία της Ιερουσαλήμ αμφισβητείται αδίκως από ιουδαϊκές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σε περίπτωση, που τα κτήρια αυτά περιέλθουν σε εξτρεμιστές, για εκατομμύρια χριστιανούς, που μεταβαίνουν ετησίως στην Ιερουσαλήμ, ενδέχεται να καταστεί μη προσβάσιμη η λεγόμενη «οδός των προσκυνητών», η οποία ξεκινά από την Πύλη της Γιάφας στην Παλαιά Πόλη και οδηγεί στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού και το δικαίωμα διέλευσης από αυτή την οδό στο μέγιστο ιερό σέβασμα μπορεί να χαθεί για τους προσκυνητές.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος υπέδειξε τον τεράστιο κίνδυνο του εξτρεμισμού, που τεχνηέντως τροφοδοτείται από τη θρησκευτική ιδέα, «διότι οι θρησκευτικοί πόλεμοι είναι εκείνο από το οποίο επί αιώνες υπέφερε η ανθρωπότητα».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπενθύμισε ότι ο χριστιανισμός είναι θρησκεία ειρήνης, και επειδή η σημαντικότερη εντολή των χριστιανών είναι το ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν καὶ τὸν πλησίον σου ὡς ἑαυτόν (βλ. Μκ. 12.30-31), η χριστιανική ιδέα δεν μπορεί να συνοδεύεται από κανέναν εξτρεμισμό. «Ελπίζουμε ότι το κήρυγμά μας θα γίνει αποδεκτό χωρίς κανένα καταναγκασμό από εκείνους, στους οποίους απευθύνεται», τόνισε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

Αφού διαπίστωσε ότι οι εκδηλώσεις εξτρεμισμού και φανατισμού είναι πολύ επικίνδυνες στις διαθρησκειακές σχέσεις και τούτο δεν αφορά μόνον τους Αγίους Τόπους, αλλά και άλλες περιοχές της υφηλίου, ο Αγιώτατος ανέφερε: «Γι’ αυτόν τον λόγο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντοτε τάσσεται υπέρ του διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου και του διαλόγου με εκπροσώπους άλλων θρησκειών, προκειμένου να αναζητήσουμε κοινές θέσεις και να επιδιώκουμε να εκπονήσουμε μια κοινή προσέγγιση έναντι όσων συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο και στις διαθρησκειακές σχέσεις. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το έργο».

***

Την ανάγκη διαφύλαξης του status quo της Παλαιάς Πόλεως στην Ιερουσαλήμ και ιδίως της λεγόμενης «οδού των προσκυνητών» υπενθύμισαν οι εκπρόσωποι των χριστιανικών Εκκλησιών κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου 2021. Στους μετέχοντες στην εκδήλωση μίλησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄.

Στις 13 Δεκεμβρίου οι δεκατρείς χριστιανοί Πατριάρχες και επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ έδωσαν στη δημοσιότητα δήλωσή τους, με την οποία εφιστούν την προσοχή των πολιτειακών Αρχών και της κοινής γνώμης στα περιστατικά επιθέσεων και προσβολών εναντίον κληρικών, επιθέσεων σε χριστιανικούς ναούς και πράξεων βανδαλισμού εναντίον ιερών σεβασμάτων, καθώς και στις προσπάθειες να παραβιασθεί η ακεραιότητα και η πολιτισμική ιδιομορφία της χριστιανικής συνοικίας της Παλαιάς Πόλεως με σκοπό να εκτοπισθεί εν τέλει η χριστιανική κοινότητα από την Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στις 21 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση στην Ιορδανία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές των εξτρεμιστικών ομάδων υπαγορεύονται από την επιδίωξη να εκδιωχθούν οι χριστιανοί από την Ιερουσαλήμ και από άλλα σημεία της Αγίας Γης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.