ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας πέντε βρύσεων, το Ησυχαστήριο Μεθοδίου και Κυρίλλου στον Ασκό, της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με μορφές ασκητικές και σεβάσμιες. Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας, Κληρικός – Εκπαιδευτικός – Εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου.

Στην τόσο επικίνδυνη και νοσηρή πνευματικά εποχή μας, η ανάδειξη και προβολή αθόρυβων και αξιόλογων πνευματικών μορφών αποτελεί ηθική υποχρέωση και συγχρόνως επιτακτική ανάγκη, για να βλέπουν ορατά, οι νέοι μας και ο σύγχρονος κόσμος το μεγαλείο της πίστης μας αξίων εκπροσώπων του Θεού στη γη.

Ταξίδι λοιπόν στην ιστορική και πανέμορφη Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο ακούραστος ευγενής και πολυταλαντούχος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης Τασσιάς έχει αποδείξει τα ηγετικά και πνευματικά του προσόντα από Πρωτοσύγκελλος της ιστορικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί σειρά ετών μέχρι της επάξιας Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ένας συνεχής αγώνας, ένας πνευματικός οργασμός στα εννέα αυτά χρόνια σε Ναούς, Ιδρύματα σε Συνάξεις, σε Συνέδρια, σε Αγιοκατατάξεις, σε Χειροτονίες σε συγγραφικό έργο, στην προβολή της Ιεράς Μητροπόλεως και εκτός των ορίων της Ελλάδα, μιας φωνής με Ορθόδοξο ύφος και ήθος, έχει αναδειχθεί ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης Τασσιάς, πραγματικό πνευματικό ανάστημα του πνευματικού του πατέρα, του μεγαλοπρεπούς και επιβλητικού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονα Χρυστοφάκη, που ιδιαιτέρως τιμά και σέβεται.

Εκείνο που με συγκινεί ιδιαιτέρως και χαίρομαι που έχω μαζί του μια μακρά, φιλία και γνωριμία ακόμα από λαϊκοί, είναι η αγάπη του στον κλήρο και στον μοναχισμό.

Γι’ αυτό στα πολλά του προτερήματα που αξίζουν μνείας και επαίνων είναι και από το 2013 η εγκατάσταση της αδελφότητας στο Ησυχαστήριο των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου στον Άνω Ασκό και της Ηγουμενίας στην ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος πέντε βρύσεων, με τους αξιαγάπητους πατέρες Αρχιμανδρίτη Καθηγητή Θεολόγο Αμβρόσιο Πουτούκη, μαζί με τους Ιερομονάχους της Μονής που ζουν εκεί τον Μουσικόδιδάσκαλο πατέρα Ιερόθεο Τσονάκα, τον πατέρα Άγγελο Γκάτσιο και τον μοναχό ακούραστο π. Γεώργιο Παναγιωτίδη.

Στο Ησυχαστήριο στον Ασκό λαμπρύνουν με την παρουσία τους, ο σεβάσμιος γέροντας όλων, ρήτορας και δεινός Θεολόγος, από την Κεφαλονιά, δάσκαλος δεκάδων κληρικών και λαϊκών πολυσέβαστος π. Γεράσιμος Λευτεράτος μαζί με το πνευματικό του παιδί τον γλυκύτατο, ευγενέστατο, ταπεινό και εργατικό π. Γρηγόριο Κωστόπουλο.

Ο π. Αμβρόσιος Πουτούκης και ο πατήρ Γεώργιος Παναγιωτίδης είναι μια ομάδα, μια αδελφότητα με το Ησυχαστήριο τους στον Ασκό. Δραστήριοι και ακούραστοι, στο κήρυγμα, στην ιεραποστολή, στην φιλοξενία, αγαπητοί όσο λίγοι στην εποχή μας, άφησαν ένα μεγάλο έργο πνευματικό στην Καστοριά, που λατρεύτηκαν και μέχρι σήμερα εκατοντάδες πιστοί έρχονται, χειμώνα, καλοκαίρι μέσα στις νύχτες, για να πάρουν ευλογία, να νιώσουν ειρήνη, γαλήνη, φιλοξενία από τους ταπεινούς αυτούς κληρικούς και μοναχούς, που το ίδιο αγαπιούνται και τους τιμή η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα.

Δεν θα απαριθμήσω την κατά επέκταση της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος στις πέντε βρύσες, την φιλοξενία που δεχτήκαμε πολλές φορές σαν επισκέπτες, τις ιερατικές συνάξεις, την ευγένεια, την καλοσύνη, το Ορθόδοξο φρόνημα, την αγάπη και την προσήλωση τους στην εκκλησία και στον λαό του Θεού.

Δεν είναι τυχαίο ότι δυο Μητροπολίτες Καστοριάς, οι αείμνηστοι Γρηγόριοι του είχαν για στενούς συνεργάτες και τους λάτρευαν.

Εγώ τα γράφω αυτά από προσωπική εμπειρία από την μακρινή Ρόδο, που σαν κληρικός και εκπαιδευτικός, όλο τον κόσμο σχεδόν επισκέφτηκα και εκατοντάδες Μονές και γνώρισα αγιασμένες και φωτισμένες μορφές.

Ομολογώ δημόσια ότι σπάνια συναντά κανείς τέτοιους ευλογημένους από τον Θεό Μοναχούς και Κληρικούς, αθόρυβους, ευγενείς, αγάπης και ταπείνωσης ανθρώπους του Θεού όπως ο πατήρ Αμβρόσιος Πουτούκης, ο σεβάσμιος μοναχός Γεράσιμος Λευτεράτος, ο πατήρ Γρηγόριος Κωστόπουλος και ο μοναχός Γεώργιος Παναγιωτίδης.

Η τιμή και η χαρά στον Άξιο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ.Ιωάννη Τασσιά, που τους αγαπά και τους έχει δίπλα του.

Πάντοτε άξιοι, δυνατοί, ακλόνητοι και η ευχή τους μαζί μας.

Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας, Κληρικός – Εκπαιδευτικός – Εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου- ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

4 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Οσοί μιλάτε για τον π. Γεράσιμος Λευτεράτο σκεφτείτε τα λογια του Χριστού ''Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε... ''. Αδελφοί ο καθ΄ένας θα κριθεί για τις πράξεις του από το Θεό το να κατακρίνετε είναι εκ του πονηρού . Επίσης για έσας που λέτε ότι έπρεπε να τον είχαν ξυρίσει να σας θυμίσω ότι ο 18ος κανόνας της Δ´ Οικουμ. Συνόδου και 34ος της Πενθέκτης δεν μιλούν πουθενά για αποσχηματισμό μοναχού. Ομιλούν για καθαίρεση. Η καθαίρεση αναφέρεται στους μοναχούς, που είναι συγχρόνως και ιερείς. Καθαιρούνται και μένουν απλοί μοναχοί. Ειρήνη υμίν αδελφοί .

2

Εσύ που ομολογείς δημόσια για τους μοναχούς αυτούς(Λευτεράτο,Πουτούκη κ.α),ότι είναι
άξιοι,γιατί δεν ομολογείς ότι τους έχουνε διώξει από την Καστοριά όλους ,από το μοναστήρι των Αγ.Αναργύρων και συγκεκριμένα τον Λευτεράτο τον έχουνε αποσχηματίσει από μοναχό για μια σειρά κατάπτυστων πράξεων.Πολύ εύκολα μιλάς και ομολογείς.να είσαι πιο προσεκτικός άλλη φορά!! Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ.Ιωάννης Τασσιάς ήταν αυτός που τον καταδίκασε μαζί με άλλους ιεράρχες, στην διαρκή Ιερά σύνοδο ,θα έπρεπε να τον είχαν ξυρίσει και να είχαν βγάλει τα ιερά ράσα του γιατί τα προσβάλει και τα βρομίζει ο Λευτεράτος!!

3
Αριστείδης

Είσαι τουλάχιστον αστείος και βαθειά νυχτωμένος Θεόδωρε... Καλή απολογία αξιε κριτή.

4

τον έκρινε η Ιερά σύνοδος ,όχι εγώ, αν Αυτή είναι βαθιά νυχτωμένη μίλα σε Αυτήν , πρόσεχε πως μιλάς!(Να απολογηθείς εσύ που τους υπερασπίζεσαι και μετά αυτοί )