Σιγή ασυρμάτου επικρατεί μέχρι στιγμής από πλευράς της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου ως προς το αίτημα των εν αργία αρχιμανδριτών της Ιεράς Μονής Αγίου Αββακούμ να αποδεχθεί την κλήση περίπου 20 μαρτύρων υπεράσπισης των δύο μοναχών.

Η ίδια ανήσυχη ηρεμία επικρατεί και ως προς το αίτημα που υπέβαλαν οι δύο μοναχοί, μέσω των δικηγόρων τους, για παύση της διαδικασίας και πλήρη απαλλαγή τους ένεκα δεδικασμένου. Δηλαδή, ένεκα του ότι τους επεβλήθη ήδη ποινή από τον οικείο επίσκοπο Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και με δεδομένη τη θέση ότι ουδείς καταδικάζεται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.

Ο δικηγόρος των μοναχών κ. Αθανάσιος Βαβούσκος τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά, ανέφερε ότι ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για την ώρα.

Η πρώτη πτυχή, δηλαδή, αυτή της κλήσης μαρτύρων δεν είναι τόσο σημαντική για τους μοναχούς όσο η πτυχή της παύσης της διαδικασίας και της απαλλαγής τους από τις εις βάρος τους κατηγορίες. Βεβαίως, από τα έως τώρα δεδομένα και λαμβανομένης υπόψη της διαχρονικής προσέγγισης τη Εκκλησίας σε ανάλογα ζητήματα, θα αποτελούσε θαύμα αν αποφασίσει η Ανακριτική Επιτροπή να εισηγηθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο απαλλαγή των δύο αρχιμανδριτών ένεκα δεδικασμένου. Η τακτική που ακολουθήθηκε στην παρούσα υπόθεση ακολουθήθηκε και σε άλλες ανάλογες διαδικασίες, οπόταν διαφοροποίησή της θα αποτελούσε έκπληξη.

Με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον της η Ανακριτική Επιτροπή, μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία προφανώς συγκλίνουν υπέρ της παραπομπής των δύο ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου με εισήγηση την επιβολή της «εσχάτης των ποινών» που, υπό τις περιστάσεις, είναι η καθαίρεση.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η κατάθεση μικρού αριθμού μαρτύρων, παρόλο που ακόμη και αν δεν κληθούν, η επίσημη Εκκλησία θεωρεί ότι είναι καλυμμένη.

Έτσι κι αλλιώς, η διαδικασία προχωρεί προς το τέλος και σύντομα αναμένεται η κρίση και του Συνοδικού Δικαστηρίου, αφού βεβαίως κατατεθεί ενώπιον του η εισήγηση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Ακολούθως είναι αναμενόμενο να μην πέσουν αμαχητί οι δύο μοναχοί αλλά να καταχωρήσουν έφεση στην Ιερά Σύνοδο, κάτι το οποίο, ωστόσο, θα αναγνωρίσει πλήρως τις διαδικασίες με τις οποίες οι δικηγόροι των μοναχών διαφωνούν. Έτσι, όμως, θα κερδίσουν χρόνο όσον αφορά τις αστυνομικές έρευνες οι οποίες βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Όπως ήδη γράφτηκε στο philenews, εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν πως η Ιερά Σύνοδος δεν έχει άλλη επιλογή από την καθαίρεση του ηγουμένου Νεκταρίου και του αρχιμανδρίτη Πορφυρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.