Νέο συμπληρωματικό Υπόμνημα κατέθεσαν σήμερα οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι των μοναχών, Ανδριάνα Κλαϊδή και Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, αναφέρουν ότι, «η Ιερά Σύνοδος τον Σεπτέμβριο 2021 (η απόφαση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Απόστολος Βαρνάβας») εξέλεξε τριμελή Ανακριτική Επιτροπή, αποτελουμένης μόνον εξ Αρχιερέων, ενώ ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει πενταμελή σύνθεση από τρεις Αρχιερείς τουλάχιστον και δύο κληρικούς».

Επίσης, σημειώνουν ότι, «τελικώς στην σύνθεση της Ανακριτικής Επιτροπής μετέχουν και δύο κληρικοί, οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο και συνεπώς δεν δικαιούνται να ασκούν καθήκοντα μέλους Ανακριτικής Επιτροπής, πολύ περισσότερο να διεξάγουν ανακρίσεις».

Οι δικηγόροι των μοναχών, αναφέρουν ακόμη «ότι η αντικατάσταση του μέλους της Επιτροπής τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, έγινε χωρίς να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στον «Απόστολο Βαρνάβα».

Υπό αυτές τις περιστάσεις, προστίθεται, «τόσο η Ανακριτική Επιτροπή όσο και η ανακριτική διαδικασία είναι παντελώς άκυρες, αφού η ανάκριση: διατάχθηκε από τριμελή και όχι πενταμελή Ανακριτική Επιτροπή και διεξήχθη από μη εξουσιοδοτημένους κληρικούς, οι οποίοι ουδέποτε εκλέχθηκαν από την Ιερά Σύνοδο. Συνεπώς, επιβάλλεται η άμεση και άπαξ διά παντός παύση πάσης ενέργειας και η θέση της υποθέσεως στο Αρχείο».

Επισημαίνουν ακόμη, «ότι συντασσόμενοι και εμείς με την απαίτηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου για δίκαιη δίκη, αναμένουμε ότι θα πράξει το ίδιο και η Ανακριτική Επιτροπή, δηλαδή θα συνταχθεί με την απαίτηση του Μακαριωτάτου και θα θέσει την υπόθεση στο Αρχείο. Διότι, υπενθυμίζουμε, δίκαιη δίκη είναι αυτή που διεξάγεται κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη και όχι αυτή που διεξάγεται κατά παράβασιν αυτών. Και αυτό θεωρούμε αυτονόητο, ότι εννοεί ο Μακαριώτατος, τασσόμενος υπέρ μίας δίκαιης δίκης».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.