Συνταρακτικές είναι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Ο εν αργία Αρχιμανδρίτης είναι αντιμέτωπος με αδικήματα που έχουν σχέση με συνομωσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κλοπή, ψευδή φορολογική δήλωση, φορολογικά αδικήματα και άλλα.

Στο πρώτο μέρος της διαδικασίας, που άρχισε στις 12.30μμ, γραπτή ένορκη δήλωση 44 σελίδων κατέθεσε Αστυφύλακας, υποβάλλοντας το αίτημα προσωποκράτησης για οχτώ μέρες.

Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες προέκυψαν νέα στοιχεία και δεδομένα, ενώ την Παρασκευή παραλήφθηκε και η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας για την υπόθεση. Σημείωσε ότι ενόψει των πιο πάνω και του γεγονότος ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία για άλλα αδικήματα, για τα οποία θα ανακριθούν άλλα πρόσωπα, τα οποία ο ύποπτος θα επηρεάσει, ζητείται η προσωποκράτηση του υπόπτου.

Στην 44σελιδη ένορκη δήλωση γίνεται εκτενείς αναφορά σε μαρτυρίες και γεγονότα που αφορούν την υπόθεση.

Οι «κολλούες» στο χρηματοκιβώτιο

Οι ανακριτές αναφέρουν ότι έχουν παραληφθεί από την Μητρόπολη Ταμασού αριθμός από χαρτάκια, με χειρόγραφες σημειώσεις, τα οποία εντοπίστηκαν στις 5/3/2024, στο χρηματοκιβώτιο που περιείχε τις €806.660. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, οι εν λόγω σημειώσεις ανήκουν στον ύποπτο, ο οποίος του τις έδειχνε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης των χρημάτων και του έλεγε ότι αποδεικνύουν ότι χρήματα του ανήκουν. Από έλεγχο στις εν λόγω σημειώσεις, εντοπίστηκε σημείωση που αναγράφει: «Κάθε σακουλάκι έχει €5000, επάνω στην πόρτα έχει συνολικά €18,000, το κουτί συνολικά έχει €823,000. Αυτά είναι χρήματα προσωπικά δικά μου και δεν ανήκουν στην Εκκλησία. Από χειροτονίες, ενοίκια, πωλήσεις κτλ». Δηλαδή, ο ύποπτος ισχυρίζεται τα χρήματα στο χρηματοκιβώτιο, αφορούν πωλήσεις, χειροτονίες και θεωρεί ότι είναι δικά του.

Η καταγγελία μητέρας μοναχού

Στις 7/5/2024 είχε γίνει καταγγελία από μητέρα μοναχού της Ιεράς Μονής Αγίου Αββακούμ ότι στα τέλη Απριλίου, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της, χτύπησε το τηλέφωνο του συζύγου της. Όταν απάντησε, τον άκουσε που μιλούσε και σχηματίστηκε η εντύπωση ότι μιλούσε με κάποιον συγγενή τους με το όνομα Ε… Σε κάποια στιγμή τον άκουσε που ρώτησε «γιατί να πάει φυλακή Ε… μου;» και τότε του ζήτησε το τηλέφωνο για να συνεννοηθεί. Αφού πήρε το τηλέφωνο κατάλαβε ότι μιλούσε με την Ε… από τη Μονή Αββακούμ. Τότε η Ε… της είπε «να πεις του γιου σου να μεν κάμνει ψευδείς καταγγελίες για τους μοναχούς γιατί ξέρεις, έχει 10 χρόνια φυλάκιση». Όταν την ρώτησε γιατί να πάει φυλακή ο γιος της και τι κατηγορίες έκανε, αυτή της είπε ότι ήταν για χρήματα που πληρωνόταν στη Μονή και ότι οι μοναχοί έκαναν πλαστογραφία. Επίσης της είπε «έχουν και οι μοναχοί να πουν για λόου του, άμα συνεχίσει να τους κατηγορεί ψέματα, εν θα σιωπήσουν τζιε τούτοι». Της είπε επίσης ότι «εμείς αγαπούμε τον γιου σου τζιε θέλουμε το καλό του. Να τον πιάσεις τσιε να τον φέρει σπίτι σου».

Το χωράφι στον Λυθροδόντα

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στο χωράφι στην περιοχή του Λυθροδόντα. Μάρτυρας αναφέρει ότι μεταξύ 2011 έως 2013, έδωσε στον ύποπτο το χρηματικό ποσό των 148.049 ευρώ σε μετρητά και ότι μέρος του ποσού αυτού ο ύποπτος το χρησιμοποίησε για να αγοράσει το χωράφι στον Λυθροδόντα. Το εν λόγω χωράφι μεταβιβάστηκε στο όνομα του υπόπτου και τα υπόλοιπα χρήματα μετά την αγορά και έξοδα μεταβίβασης, ο ύποπτος τα χρησιμοποίησε για διάφορες χωματουργικές εργασίες, περίφραξης του χωραφιού, γεώτρηση και εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ίδια μάρτυρα, επειδή της δύο της παιδιά θα γίνονταν μοναχοί, αποφάσισαν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, δηλαδή να ανεγερθεί κτίριο πολλαπλών χρήσεων εντός του συγκεκριμένου χωραφιού που αγόρασε ο ύποπτος. Δηλαδή μέχρι το 2014, ο ύποπτος είχε ήδη αγοράσει το εν λόγω τεμάχιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου το τεμάχιο αποτελεί συγχώνευση ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο όνομα του υπόπτου στις 6/7/2015. Επίσης, φαίνεται να τα αγόρασε από τον Χ. Ι. με συνολική δηλωθείσα τιμή πώλησης €80.000. Το χωράφι που προέκυψε από τη συγχώνευση εγγράφηκε στο όνομα του υπόπτου στις 28/4/2016. Γι αυτό τον λόγο γίνεται λόγος από την αστυνομία για αντίφαση στην εν λόγω μαρτυρία.

Οι αντιφάσεις με τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Οι ανακριτές αναφέρουν ότι από την ανάλυση των λογαριασμών της Λ… έχουν προκύψει, μέχρι στιγμής τα ακόλουθα: Κατά την περίοδο 2017-2022, εντοπίστηκαν στις τραπεζικές καταστάσεις της Λ… ηλεκτρονικές μεταφορές στους προσωπικούς λογαριασμούς του υπόπτου, συνολικού ποσού €319.006. Επίσης, η Λ… έκανε αναλήψεις συνολικού ποσού €364.833,76. Το συνολικό ποσό των αναλήψεων σε μετρητά και των ηλεκτρονικών μεταφορών, ανέρχεται στις €683.839,76. Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει διαφορά ποσού €28.108,24 από τις €711.948 που ισχυρίζεται ότι του έδωσε.

Επίσης, από την ανάλυση της κατάστασης του ίδιου λογαριασμό, αλλά και της λίστας με τις αναλήψεις των μετρητών, τα οποία χρήματα ισχυρίζεται ότι τα έδινε ύποπτο, εντοπίστηκε μια ανάληψη ποσού €6.500, στις 27/7/2020, η οποία έχει περιγραφή «ανακαίνιση σπιτιού».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.