Όπως μας ενημερώνει η Μητρόπολη Λευκάδος

Το απόγευμα της Tρίτης 16 προς Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, τελέσθηκε στην Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου Ιερά Αγρυπνία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, πλαισιούμενου από κληρικούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο βίο και το έργο του μεγάλου καθηγητού της ερήμου, εορταζομένου Αγίου Αντωνίου.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα του Αγίου και την Αγιοβασιλόπιτα. Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής σε όλους όσους προσέτρεξαν να λάβουν την ευλογία του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας αλλά και να ευχηθούν τα χρόνια πολλά στην Γερόντισσα της Ιεράς Μονής, μοναχή Αντωνία.

Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου: Αγρυπνία του Οσίου Αντωνίου Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου: Αγρυπνία του Οσίου Αντωνίου Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου: Αγρυπνία του Οσίου Αντωνίου Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου: Αγρυπνία του Οσίου Αντωνίου Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου: Αγρυπνία του Οσίου Αντωνίου Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου: Αγρυπνία του Οσίου Αντωνίου

Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του.

Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Γίνεται το πρότυπο των ασκητών. Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στον μισθαποδότη Θεό σε ηλικία 105 ετών.

Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου Αντωνίου ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σύναξή του ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.