Ιερά μονή Νικάνορος Κόνιτσας: Θα αποκατασταθούν οι ζημιές στην ιστορική Μονή Νικάνορος Κόνιτσας. Του π. Ηλία Μάκου. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην ιστορική Μονή Νικάνορος Κόνιτσας, μετά την αποκόλληση βράχου, πάνω στον οποίο στηρίζεται, θα αποκατασταθούν.

Η Ιερά Μονή Νικάνορος είναι χτισμένη, κοντά στο ομώνυμο χωριό της Κόνιτσας, πάνω σ΄ έναν επιβλητικό και απόκρημνο και μυτερό βράχο.

Δρομολογείται από την περιφέρεια Ηπείρου η αντιστήριξη και προστασία πρανών, προϋπολογισμού 125.000,00 € με ΦΠΑ.

Η Ιερά Μονή Νικάνορος

Ιδρύθηκε το 1816, σε θέση όπου προϋπήρχαν ερείπια παλαιάς Μονής, ως ένδειξη τιμής στον Όσιο Νικάνορα, ιδρυτή της Μονής Ζάβορδας Γρεβενών, που έσωσε το 1815 τους κατοίκους από τη μεγάλη επιδημία πανούκλας, που μάστιζε όλη την περιοχή.

Ο ναός της Μονής, η οποία είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σώζεται σε καλή κατάσταση, ενώ εδώ και 46 χρόνια, το 1975, είχε κλαπεί το παλαιό τέμπλο, μαζί με όλες τις εικόνες του.

Στα κειμήλια, που υπάρχουν, περιλαμβάνεται και η λειψανοθήκη του Οσίου Νικάνορος.

Οι τοιχογραφίες της Μονής, όπως πληροφορεί επιγραφή στη μικρή είσοδο του καθολικού, αγιογραφήθηκαν το 1826.

Ο αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μάιπας, ηγούμενος της Μονής Μολυβδοσκεπάστου, ευσεβής, δραστήριος και με πόθο και στόχο την ανασύσταση όλων των Μοναστηριών της Κόνιτσας, ανασυγκρότησε τη Μονή, με την ευλογία και τη στήριξη του Μητροπολίτη Ανδρέα.

Άνοιγμα στον κόσμο του Θεού

Το Μοναστήρι του Νικάνορος Κόνιτσας είναι μια θέα του Θεού, ένα άνοιγμα στον θεϊκό κόσμο. Τα μάτια του ανθρώπου δεν χορταίνουν με όσα ωραία κι αν δουν στον κόσμο αυτό (κι είναι τόσο ωραία, τα ωραία της γης!).

Τ’ ανθρώπινα μάτια είναι πλασμένα να βλέπουν πολύ πέρα από τα γήινα, πολύ μακρύτερα από τα αισθητά, πάνω από της φθοράς τα οράματα. Είναι φακοί, που αντικατοπτρίζουν τις υπερδιάστατες πνευματικές πραγματικότητες.

Στο Μοναστήρι του Νικάνορα, όπως και σε κάθε Μοναστήρι, ο άνθρωπος «μαντεύει» πως αν δεν φθάσει να αντικρύσει την ωραιότητα του Θεού, δεν θάβρει πουθενά σταματημό και αναπαυμό.

Γι’ αυτό γυρεύει το Θεό, για να καταπαύσουν οι ασίγαστοι πόθοι του. Στο καθολικό του Μοναστηριού νιώθεις πως η καθαρότητα έχει ένα απύθμενο βάθος.

Δεν συμβιβάζεται με υποκριτικά ελατήρια, με ιδιοτελείς σκοπούς, με υστεροβουλίες. Ο καθαρός ρίχνει στο χωνευτήρι της αναγέννησης πάθη, αδυναμίες, συμφέροντα, ελαττώματα.

Ο προσκυνητής, έστω και στιγμιαία, βυθίζει το βλέμμα της ψυχής τους στον κόσμο του επέκεινα, παραμερίζοντας ό,τι τους προσφέρει η καθαρή λογική και ο λογισμός.

Μονή Νικάνορος

Μοναστήρι Νικάνορος Κόνιτσας

Ιερά Μονή Νικάνορος Κόνιτσας

Ιερά Μονή Νικάνορος

Μοναστήρι Νικάνορος

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.