Με τη συμπλήρωση 69 ετών από το θάνατο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, τελέστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2019 ιερό μνημόσυνο στο τάφο του, στο κοιμητήριο του Μονάχου Waldfriedhof, Alter Teil. Φέτος είναι η τελευταία φορά που τελέστηκε το μνημόσυνο στο κοιμητήριο του Μονάχου, για το λόγο ότι σύντομα θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη από τον τάφο του και θα τοποθετηθεί στον περίβολο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου. Η μετακίνηση της στήλης κρίνεται αναγκαία και συνδέεται με τη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου της οικογένειας Καραθεοδωρή από τον Δήμο Μονάχου.

Η μόνη επιζώσα συγγενής του μακαριστού Καραθεοδωρή, η δισέγγονή του Δέσποινα Σκουτέρη, παρέσχε γραπτώς την επιθυμία της για την μεταφορά και τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης στον περίβολο της Εκκλησίας, γράφοντας μεταξύ των άλλων, χαρακτηριστικά στην επιστολή της τα ακόλουθα:

«Έλαβα την απόφαση αυτή καθότι ο προπάππος μου έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αίθουσα διδασκαλίας τιμητικά το όνομά του. Αγάπησε το Μόναχο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο γιός του Στέφανος. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ’ αυτή τη πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας».

Το ιερό μνημόσυνο τέλεσαν ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αρχιερατικός επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και ο πρεσβύτερος-οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης.

Ο Θρακικός Σύλλογος Μονάχου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Ηλία Νταλακίδη, την αντιπρόεδρο Ρένα Τσόγκα, τον πρώην πρόεδρο Χρήστο Γκουλιαμάνη και άλλα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι και κατέθεσαν λουλούδια στην επιτύμβια στήλη.

Παρέστησαν επίσης από τη Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, η πρόεδρος Φανή Αθέρα, και το μέλος του Δ.Σ. Γεώργιος Μεταλληνός, η υπεύθυνη για τα Τμήματα Μητρικής Γλώσσης, Ελένη Βούλγαρη-Ποππ, από το Σύλλογο Ποντίων η Αναστασία Ντικ, από το Σύλλογο Ομογενών Εκπαιδευτικών η Εύα Γρίβα, ο ιστορικός Γεώργιος Μυλωνάς, η δημοτική σύμβουλος στη πόλη Τάουφκιρχεν, Σόσα Μενεξές-Μπαλντεράνου, η καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραβεζύρογλου-Βέμπερ, ο διευθυντής του Λυκείου Μονάχου Σταύρος Ελευθεριάδης, ομάδα εκπαιδευτικών, δασκάλων και καθηγητών και αρκετοί ομογενείς.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.