Μοναχοί στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος παρασκευάζουν το πασχαλινό τσουρέκι για τον Αναστάσιμο εορτασμό.

Δοκιμάστε την εκπληκτική αγιορείτικη συνταγή.

Θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

– 6 με 7 ποτήρια αλεύρι
-6 αυγά
-1 , 1/3 ποτήρι γάλα
-2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
-1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
-1 κουταλιά μαγιά
-Χυμό ενός πορτοκαλιού
-Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
-1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
-1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
-1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
-Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι

Η εκτέλεση της συνταγής για τα Αγιορείτικα τσουρέκια
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.

Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.

– 2:07
Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.

Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.

Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc . Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.