Με την ρύθμιση, όπως αναφέρεται, θεσμοθετούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχιακά απασχολούμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, ικανοποιώντας το αίτημα της Ομοσπονδίας τους.

Αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και θέσπιση υποχρεώσεων και κυρώσεων στους άνεργους που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις θέσεων από τον ΟΑΕΔ, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το 2022.

Απώτερος στόχος η επιδότηση να συνδεθεί άρρηκτα με την υποχρέωση κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας.

Ειδικά για φέτος, ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να το λάβουν με τα μισά ένσημα (50 ημέρες εργασίας αντί για 100), καθώς λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις σε εστίαση και τουρισμό αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι εποχικοί εργαζόμενοι να μην συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μεροκάματα για να επιδοτηθούν.

Πλέον, σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Πρόνοια, προβλέπεται πως για το έτος 2021, η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, δίνεταια ακόμη και με 50 ημέρες εργασίας, στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ..

Αναλυτικότερα η τροπολογία αναφέρει ότι μειώνεται ειδικά για το έτος 2021 στα πενήντα (50) ένσημα το όριο των ενσήμων που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εποχιακά στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, ώστε να δικαιωθούν επιδότησης ανεργίας.

Με την ρύθμιση, όπως αναφέρεται, θεσμοθετούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχιακά απασχολούμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, ικανοποιώντας το αίτημα της Ομοσπονδίας τους.

Ειδικότερα, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω εργαζόμενους αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.. Ως εκ τούτου, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από εκατό (100) κατ’ ελάχιστον σε πενήντα (50) ημέρες, προκειμένου να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών (3) μηνών και 5 ημερών σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985.

Ριζική αναμόρφωση από το 2022
Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης στα επιδόματα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, με χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας περιλαμβάνει:

την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας (407 ευρώ από το επόμενο έτος, συν επίδομα τέκνων) στο επίπεδο του τελευταίου καθαρού μισθού και
την υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Η βασική αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες χορήγησης τους και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα διασφαλίσουν στον ίδιο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.

Το ποσό του επιδόματος ανεργίας, μελετάται να είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας (προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες και δεν βρίσκεται νέα θέση εργασίας, με κατώτατο όριο τα 407 ευρώ (που είναι το ύψος του επιδόματος).

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.