Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων», τελέσθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στα Αντικύθηρα το Μνημόσυνο του αειμνήστου Θεόδωρου Κατσανέβα, μεγάλου ευεργέτη του νησιού.

Το Μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Κατσανεβιανά, τόπο καταγωγής του πατέρα του εκλιπόντος.

Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και παρέστη ο υιός του εκλιπόντος, Κωνσταντίνος (Κωστής) Κατσανέβας, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, κατά τη διάρκεια του Μνημοσύνου, ανέφερε τα εξής:

«Με πρωτοβουλία του Δήμου Κυθήρων και της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων ΄Ο Άγιος Μύρων΄ και σε συνεννόηση με την οικογένεια, τελείται σήμερα στα Αντικύθηρα το Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Θεοδώρου Κατσανέβα.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας υπήρξε μια πολύπλευρη και πολυσχιδής προσωπικότητα. Τόσο ως πανεπιστημιακός δάσκαλος όσο και ως πολιτικός, υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση τα ιδανικά της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού.

Είχα την τύχη να διατηρώ πολύ στενή σχέση μαζί του, κυρίως στα κρίσιμα για εμένα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια και να αντλήσω από το πρόσωπό του αξίες και εμπειρίες που με συνοδεύουν ακόμα. Υπήρξε εξαίρετος πανεπιστημιακός, με λαμπρές σπουδές και τεράστιο συγγραφικό έργο.

Οι εκατοντάδες φοιτητές του μιλούν για εκείνον με τα πιο συγκινητικά λόγια. Βαθύτατα δημοκράτης, έδωσε σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα και συνδέθηκε με μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας.

Και όταν του δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα παρέμβασης στην κεντρική εξουσία, δεν λησμόνησε τον τόπο που γεννήθηκε ο πατέρας του Κωνσταντίνος, τα Αντικύθηρα.

Ήταν εκείνος που με προσωπικό αγώνα και μόχθο κατόρθωσε να πείσει την τότε Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει δύο εμβληματικά για το νησί έργα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980: το λιμάνι και τη ΔΕΗ.

Έργα που κράτησαν το νησί όρθιο, έφεραν νέους μόνιμους κατοίκους και στάθηκαν η κύρια αφορμή για ακόμα περισσότερες δράσεις στα επόμενα χρόνια. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική του φράση: ‘βρήκαμε τα Αντικύθηρα!’. Και ήταν πράγματι έτσι.

Το νησί βγήκε από την αφάνεια ολόκληρων δεκαετιών χάρη στις δικές του προσπάθειες, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η μοίρα των Αντικυθήρων σήμερα αν τότε ο Θεόδωρος Κατσανέβας δεν προωθούσε το λιμάνι και τη ΔΕΗ.

Ίσως το νησί να είχε ερημώσει τελείως ή να κατοικούνταν μόνο εποχιακά. Θα μπορούσε πολλά να πει κανείς για τον Θεόδωρο Κατσανέβα, αλλά η καταλληλότερη περίσταση θα είναι στο πλαίσιο μιας ημερίδας, που προγραμματίζουμε να κάνουμε του χρόνου στα Κύθηρα, με στόχο την παρουσίαση της προσωπικότητάς του ως ακαδημαϊκού, πολιτικού, αλλά και ως καλλιτέχνη, λάτρη του Καβάφη και ποιητή.

Εκ μέρους του Δήμου Κυθήρων, της Ενώσεως Αντικυθηρίων και των εγγύς και μακράν Αντικυθηρίων, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι Αντικυθήριοι θα τον ευγνωμονούν πάντα και δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ».

Για τον εκλιπόντα μίλησε επίσης η κα. Αθηνά Εμμ. Κατσανεβάκη καθώς και ο υιός του Κωνσταντίνος, που τόνισε τη μεγάλη σημασία του να υποστηριχθεί το πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού με πολύτεκνες οικογένειες, πρόγραμμα που ο αείμνηστος Θεόδωρος Κατσανέβας υποστήριζε σθεναρά, όπως τονίστηκε και από τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.