Ι.Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

Πάνδημη ήταν η συμμετοχή του λαού στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Κυριακή, 30 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το παρ’ ολίγον ολοκαύτωμα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν την σωτηρία τους στον προστάτη τους, Άγιο Γεώργιο, και στον Άγιο Παντελεήμονα, το παρεκκλήσιο του οποίου βρίσκεται πλησίον του Συνεταιρισμού. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, για δεύτερη φορά, τις ημέρες αυτές βρέθηκε κοντά στους Αγχιαλίτες, μάλιστα κατά την επέτειο του ολοκαυτώματος της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1906.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων, που διασώθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, στο οποίο η Εκκλησία μας, όπως επεσήμανε, διακρίνει το Μυστήριο της Ευχαριστίας και την ανάγκη του ανθρώπου για την Ευχαριστιακή ένωση με τον Χριστό: «Πρόκειται για το Μυστήριο της ψυχής μας, που μας ενώνει μαζί Του και με όλους όσοι πιστεύουμε σ’ Αυτόν και συγκροτούμε το Σώμα του Χριστού. Εκείνος μας προσφέρει το Ευαγγέλιο της χαράς, ότι δεν χαθήκαμε, δεν είμαστε για τον θάνατο, αλλά για την ζωή. Όταν κανείς ενστερνιστεί αυτή την αλήθεια, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο Χριστός μάς προσφέρει την ουσιαστική ενότητα, όχι ενότητα συμφερόντων, απόψεων και ιδεών, αλλά ψυχής και καρδιάς, κοινής πίστεως. Μας διδάσκει ότι κάποιες φορές ανεβαίνουμε Γολγοθά, αλλά την σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα της Αγχιάλου το 1906: «Είστε απόγονοι ανθρώπων, που ξεριζώθηκαν, παίρνοντας μαζί τους την παράδοση, τα όσια και τα ιερά τους και ήρθαν εδώ και δημιούργησαν μια νέα πολιτεία, έφεραν πολιτισμό, έφτιαξαν έναν περίφημο Συνεταιρισμό 105 χρόνων, μοναδικό σ’ όλη την Ελλάδα, που φανερώνει ότι η ενότητα σώζει τους ανθρώπους».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.