Σήμερα 4 Μαρτίου τιμούμε τη μνήμη του Οσίου Γερασίμου του εν Ιορδάνη, Ακακίου και του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Κύπρου.

Ο Όσιος Γεράσιμος γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς στη Λυκία, περί τον 7ο αιώνα μ.Χ. Παρασύρθηκε στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού, δηλ. στην υπερεκτίμηση της Θείας έναντι της ανθρώπινης φύσεως του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Επειδή είχε αγαθή συνείδηση και ταπεινή προαίρεση, κατά την επίσκεψή του σε μεγάλους ασκητές και μελετητές, αντιλήφθηκε την εκτροπή του και επέστρεψε μετανιωμένος στην ορθή πίστη και παράδοση της Εκκλησίας.

Ο ασκητής Γεράσιμος ο Ιορδανίτης διακρινόταν για την αυστηρή πνευματική πορεία. Ίδρυσε κοινοβιακή αδελφότητα, πλησίον του Ιορδάνη, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.

Σήμερα επίσης, Τετάρτη της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων (δηλ. ο Άγιος Άρτος έχει ήδη καθαγιασθεί κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής). Η Θεία Λειτουργία είναι αναστάσιμο και πανηγυρικό γεγονός. Η χαρμολύπη των εβδομάδων της Αγίας Τεσσαρακοστής δεν χωρεί τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή. Όμως, επειδή οι πιστοί επιθυμούν να μεταλαμβάνουν τακτικά, η Εκκλησία καθιέρωσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Tο εσπέρας τελείται το Μέγα Απόδειπνο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.