Σήμερα, 24 Μαρτίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τα προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και τιμά τη μνήμη του Οσίου Αρτέμονος, επισκόπου Σελευκείας, καθώς και του Αγίου ιερομάρτυρος Αρτέμονος από τη Λαοδίκεια.

Ο Όσιος Αρτέμων καταγόταν από τη Σελεύκεια της Πισιδίας και έζησε κατά τους αποστολικούς χρόνους. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, όταν, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του, ο Απόστολος των Εθνών επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και τη Σελεύκεια. Η υπεροχή του Αρτέμονος στην πίστη, τη φιλανθρωπία και τις άλλες χριστιανικές αρετές, ώθησε τον απόστολο των εθνών στην απόφαση να τον χειροτονήσει πρώτο επίσκοπο Σελευκείας.

Από το νέο του διακόνημα ο Αρτέμων, δεν έπαυσε μέρα και νύκτα να κηρύττει το Ιερό Ευαγγέλιο και να προσελκύει στην εκκλησία του Χριστού πλήθη ανθρώπων. Ακατάπαυστη επίσης ήταν και η μέριμνά του για τις χήρες και τα ορφανά. Ποίμανε θεοφιλώς την επισκοπή του, μέχρι τη στιγμή που, σε βαθύ γήρας, ο Κύριος τον κάλεσε στην επουράνια βασιλεία Του.

Να σημειωθεί ότι στο Ορνίθι, στο δρόμο από τη Λευκωσία προς τις κοινότητες Αφάνεια και Άσσεια, υπάρχει ιστορικός Ναός του Αγίου Αρτέμονος, ο οποίος εορτάζει σήμερα και στις 8 Οκτωβρίου.

Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, σηματοδοτεί την εκπλήρωση της προαιώνιας βουλής του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους:

Σήμερον τῆς παγκοσμίου χαρᾶς τὰ προοίμια, τὴν πρoεόρτιον ᾆσαι προτρέπεται· ἰδοὺ γὰρ Γαβριὴλ παραγίνεται, τῇ Παρθένῳ κομίζων τὸ Εὐαγγέλιον, καὶ πρὸς αὐτὴν ἐκβοήσεται· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.