Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων, Σωσθένους, Απολλώ, Κηφά, Τυχικού και Επαφροδίτου.

Ο Τυχικός ήταν, τρόπον τινά, το «δεξί χέρι» του Αποστόλου Παύλου. Είχε αναλάβει να παραδώσει στους Κολασσαείς και στους Εφεσίους τις Επιστολές του Αποστόλου των εθνών Παύλου, και να συζητήσει με τους Χριστιανούς τα προβλήματα της Εκκλησίας.

Ο Απόστολος Τυχικός σχετίζεται άμεσα με την Κύπρο, καθώς, όπως πληροφορούμαστε από το βίο του Αγίου Αυξιβίου, όταν ο Παύλος πληροφορήθηκε το μαρτύριο του Βαρνάβα το 58 μ.Χ., έστειλε τον Επαφρά, τον Τυχικό και μερικούς άλλους στην Κύπρο, να συναντήσουν τον επίσκοπο Ηρακλείδιο και να ορίσουν τον Επαφρά επίσκοπο στην Πάφο και τον Τυχικό στη Νεάπολη, τη σημερινή Λεμεσό. Όταν ο Τυχικός τελείωσε το έργο του στην Κύπρο, επέστρεψε στον απόστολο Παύλο και αργότερα έγινε επίσκοπος Κολοφώνος Ιωνίας.

Στο χωριό Μέσανα της Πάφου τιμάται ο Άγιος Τυχικός από τα χρόνια των Αποστόλων. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος σ’ αυτόν. Επίσης, τοποθεσία με κατάλοιπα ναού του Αγίου Τυχικού υπάρχει στην Αγία Φύλαξη Λεμεσού καθώς και ναός επ’ ονόματί του στην κοινότητα Γαλάτας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.