Σήμερα, 28 Μαρτίου, η Αγία μας Eκκλησία, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα, εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, καθώς και του Οσίου Ιλαρίωνα του νέου, που υπήρξε ηγούμενος της Μονής Πελεκητής.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπως είναι γνωστό, είχε πέρα από το στενό κύκλο των δώδεκα μαθητών, που συμβόλιζε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, και έναν ευρύτερο κύκλο, αποτελούμενο από εβδομήντα μαθητές, ανάμεσα στους οποίους διακρινόταν και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ηρωδίων.

Ακολουθώντας την εντολή του Θεανθρώπου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», ο Ηρωδίων έγινε θερμός κήρυκας του Ιερού Ευαγγελίου και ακόλουθος και συνεργάτης του Αποστόλου Πέτρου. Το ιεραποστολικό του καθήκον τον έφερε στα μέρη της Ελλάδας, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Πατρών, σε διαδοχή του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπό του έτρεφε και ο απόστολος των εθνών Παύλος, ο οποίος, στην προς Ρωμαίους επιστολή του, τον αποκαλεί «συγγενή» του.

Ο Ηρωδίων επιτέλεσε τα επισκοπικά του καθήκοντα με πνευματικό ζήλο και αφοσίωση και για το λόγο αυτό προκάλεσε την έχθρα των ειδωλολατρών. Αφού τον συνέλαβαν, τον βασάνισαν ανελέητα και τελικά τον οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι, με το μαρτύριο του εντάχθηκε και ο Άγιος Ηρωδίων στο νέφος των Μαρτύρων της Πίστεως.

Η Αγία Τεσσαρακοστή μάς διδάσκει ότι η μετάνοια και η συγχωρητικότητα προϋποθέτουν την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Αυτά είναι απαραίτητα εφόδια, για να ζει ο άνθρωπος τη μακαριότητα της Βασιλείας του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, παρά τα όσα βέλη κι αν εκτοξεύει ο διάβολος, πασκίζοντας μάταια, να στενοχωρήσει την ψυχή του αγωνιστή Χριστιανού.

Η εποχή της πανδημίας Κόβιτ-19 μάς διδάσκει πως να αντέχουμε με ταπείνωση και πίστη. Πως να διακρίνουμε τα πράγματα πίστεως και ιατρικής.

Ιδιαίτερα η Αγία Τεσσαρακοστή που διανύουμε μας διδάσκει ότι η μετάνοια και η συγχωρητικότητα προϋποθέτουν την ταπεινοφροσύνη. Αυτά είναι απαραίτητα πνευματικά εφόδια, για να ζει ο άνθρωπος τη μακαριότητα της Βασιλείας και της δικαιοσύνης του μόνου Πανάγιου Τριαδικού Θεού, παρά τα όσα βέλη κι αν εκτοξεύει ο αντικείμενος, ο διάβολος, πασκίζοντας έτσι, όσο δύναται, να στενοχωρήσει την ψυχή του αγωνιστή Χριστιανού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.