Σήμερα 4 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νέου, της Αγίας μάρτυρος Ίας και των συν αυτή 9.000 μαρτύρων, καθώς και των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων (Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού), οι οποίοι ξύπνησαν από πολυχρόνιο ύπνο.

Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της Οσίας μάρτυρος Ευδοκίας, της οποίας η μνήμη τιμάται την 1η Μαρτίου.

Η Αγία Ία έζησε τη ζωή της με άσκηση και υπομονή πολλή, παραμένοντας αφοσιωμένη στο θέλημα του Θεού, στην περιοχή Κάστρο το λεγόμενο Βιζάλης. Σε βαθιά γεράματα αιχμαλωτίσθηκε από τους Πέρσες μαζί με 9.000 χριστιανούς, τους οποίους επίσης εορτάζουμε σήμερα, και βασανίστηκαν ποικιλοτρόπως. Μπροστά στους αρχιμάγους του βασιλιά της Περσίας στάθηκε η Αγία και μαζί της όλοι οι διωκόμενοι Χριστιανοί και με θάρρος ομολόγησαν τον αληθινό Τριαδικό Θεό, μη δεχόμενοι να θυσιάσουν στα είδωλα. Τελικά, μετά από φρικτά βασανιστήρια, τα οποία δεχόταν με υπομονή και καρτερία, αποκεφάλισαν την Αγία Ία. Η παράδοση αναφέρει ότι οι δήμιοι που τη βασάνισαν παράλυσαν και τυφλώθηκαν, και ο αέρας γέμισε από θαυμάσια ευωδία που ανάβλυζε από το ιερό της Λείψανο.

Φιλoσοφόντας τα της ζωής ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος επισημαίνει ότι «Αρετή που δεν ασκείται έμπρακτα, γρήγορα κάτω από την επήρεια των διαφόρων περιστάσεων εξαφανίζεται. Πρέπει να είμαστε ευκολομετακίνητοι από το κακό προς το καλύτερο και αμετακίνητοι από το καλό προς το χειρότερο».

Οι μάρτυρες της Πίστεως πρεσβεύουν για όλους μας στο θρόνο του Τριαδικού Θεού μαζί με τη μεσίτριά μας Θεοτόκο Μαρία.

Υπενθυμίζουμε ότι, πορευόμενοι για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα απογεύματα τελείται στην Εκκλησία ενναλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.