Η τιμία και αγία κεφαλή του Ιωάννου Προδρόμου που ήταν κρυμμένη προ πολλού, τώρα βγήκε από τους κόλπους της γης, σαν χρυσός από τα μέταλλα, κλεισμένη όχι σε στάμνα, όπως παλαιότερα, αλλά σε αργυρό σκεύος, ευρισκόμενη σε ιερό τόπο και γενόμενη φανερή από ιερέα. Αυτήν την κεφαλή, την οποία έφερε από τα Κόμανα η ένδοξη των Πόλεων, η Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον πιστό βασιλιά και τον ποιμενάρχη της και τον πιστό λαό, την δέχεται με μεγάλη ευφροσύνη, κι αφού την προσκύνησαν όλοι με μεγάλη πίστη την εναπέθεσαν σε ιερό τόπο”.

Μνήμη της Γ’ ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου: Tι γιορτάζουμε σήμερα 25 Μαΐου

Μία πολύ όμορφη εικόνα της σχέσης του αγίου ᾽Ιωάννη Προδρόμου με τον ᾽Ιησού Χριστό, που μας προβάλλει η υμνολογία της σημερινής εορτής, είναι αυτή της φωνής προς τον Λόγο. ‘῎Εγινες φωνή του Λόγου, Πρόδρομε ουράνιε άνθρωπε᾽(‘Φωνήν του Λόγου γεγονώς…Πρόδρομε ουράνιε άνθρωπε᾽) (ωδή α´).

Ο άγιος ᾽Ιωάννης δηλαδή προβάλλεται, με βάση τα πραγματικά περιστατικά της ζωής του, ως εκείνος που φανερώνει την παρουσία του Χριστού, που εξαγγέλλει με δυνατή φωνή, ώστε να γίνει ακουστός, τον ερχομό του Μεσσία.

Και βεβαίως δεν είναι ο μόνος που έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Όλοι οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης αποτελούν κατ᾽ ακρίβεια τέτοιες φωνές για τον ερχομό Αυτού, με τη διαφορά ότι ο άγιος ᾽Ιωάννης, ως ο τελευταίος προφήτης και το πλήρωμα γι᾽ αυτό της προφητείας, είναι η πιο δυνατή φωνή, κυριολεκτικά, όπως ονομάζεται, ‘ο μεγαλοφωνότατος πάντων των προφητών᾽ και ‘προφητών υπέρτερος᾽(ωδή δ´).

Η σχέση της φωνής προς τον Λόγο βρίσκεται σε ευθεία γραμμή, η φωνή δηλαδή ακούγεται για να φανερώνει αποκλειστικά και μόνο τον Λόγο, γεγονός που σημαίνει ότι ο ᾽Ιωάννης στάλθηκε από τον Θεό ως άγγελος του Υιού και Λόγου του Θεού: να είναι ο Πρόδρομος ᾽Εκείνου, άρα με τον τρόπο αυτό να κατανοεί κανείς και την ύπαρξη και το έργο του.

῎Ετσι η φωνή του Προδρόμου δεν μπορούσε να μηνύσει κάτι άλλο, πέραν αυτού για το οποίο ήλθε και ο Χριστός, δηλαδή τη μετάνοια. Ο Χριστός, ως ο ενσαρκωθείς Θεός μας, ήλθε ακριβώς για να ενώσει ‘εις εν᾽, που θα πεί στον εαυτό Του και διά του εαυτού Του στον Θεό Πατέρα, ‘πάντα τα διεσκορπισμένα τέκνα Αυτού᾽, συνεπώς να καλέσει τον κόσμο όλο σε μετάνοια.

Γι᾽ αυτό και το κήρυγμα του αγίου ᾽Ιωάννη και το κήρυγμα του ᾽Ι. Χριστού είναι ακριβώς το ίδιο: ‘μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών᾽.

‘Σε όλους βεβαίωσε η κάρα του Προδρόμου τους σωτήριους δρόμους της μετανοίας, με τις θείες συμβουλές᾽(‘Κάρα…πάσι της μετανοίας τας σωτηρίους οδούς θείαις υποθήκαις βεβαιώσασα᾽) (αίνοι).

Υπενθύμιση αυτονοήτων, θα πεί κάποιος. Ναί, αλλά με προέκταση και στα καθ᾽ ημάς. Δηλαδή: δεν μπορεί κάποιος που θέλει να ανήκει στον Χριστό και στην αγία Του ᾽Εκκλησία, να έχει διαφορετική φωνή από ο,τι ᾽Εκείνος. Τι θέλουμε να πούμε;

Ο χριστιανός ‘βοά᾽ με τα λόγια του, κυρίως όμως με τη ζωή του, την παρουσία του Χριστού. ‘Ου δύναται πόλις κρυβήναι επάνω όρους κειμένη᾽ (ο Κύριος). Δεν είναι δυνατόν να είμαστε χριστιανοί, και, από την άλλη, η ζωή και οι λόγοι μας να μη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και αναλογία προς τον λόγο του Χριστού και των αγίων φίλων Του.

Δεν είναι τυχαίο ότι βάση της ᾽Εκκλησίας αποτελεί η πεποίθηση και το βίωμα ότι οι χριστιανοί συνιστούμε μέλη Χριστού και συνεπώς προεκτείνουμε ᾽Εκείνου την παρουσία στον κόσμο.

Κι επειδή ο Λόγος Χριστός έζησε και δίδαξε την αγάπη – αυτό άλλωστε είναι και το κύριο γνώρισμα αυτού που μετανοεί – άρα και ο χριστιανός είναι πράγματι χριστιανός, όταν ζει και διδάσκει πάντα την αγάπη. Οποιαδήποτε άλλη ‘φωνή᾽, έστω και στο όνομα του Χριστού, αποτελεί παραχάραξη ᾽Εκείνου και βεβαίως παραφωνία Του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.