Σήμερα 27 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας, του οσίου Κηρύκου και των μαρτύρων Φιλητού και Λυδίας.

Η Αγία Ματρώνα από τη Θεσσαλονίκη έζησε κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα και ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματούχου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η επίσης Εβραία σύζυγός του, που ονομαζόταν Πλαντίλλα, εμπιστευόταν τη Ματρώνα για την εργατικότητα και αφοσίωσή της και τη χρησιμοποιούσε ως συνοδό της κάθε φορά που μετέβαινε για προσευχή στη Συναγωγή.

Η Αγία εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία και εισερχόταν σε παρακείμενο προς τη Συναγωγή Ναό, όπου τιμούσε το Χριστό με θερμή προσευχή. Όταν η Πλαντίλλα πληροφορήθηκε τη συμπεριφορά της αυτή, εξαγριώθηκε και την οδήγησε στον αξιωματούχο σύζυγό της, ο οποίος και απαίτησε από τη Ματρώνα να αρνηθεί το Χριστό. Η μη ανταπόκρισή της στην εντολή του αφέντη της και η συνεχής ομολογία ότι είναι Χριστιανή, είχε ως συνέπεια το βασανισμό και τον εγκλεισμό της για μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή. Σ΄ αυτή τη φυλακή παρέδωσε τελικά το πνεύμα της, λαμβάνοντας ως έπαθλο το μαρτυρικό στεφάνι.

Το μαρτύριο της Αγίας Ματρώνας αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, ότι η ελληνική γη και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη υπήρξαν ανέκαθεν φυτώριο Αγίων, Οσίων και Μαρτύρων. Αποδεικνύει ακόμα τη διαχρονική τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στο γυναικείο φύλο, όταν αυτό διακρίνεται στο δρόμο της αρετής και στον αγώνα για απόκτηση της βασιλείας του Θεού.

Σήμερα επίσης, Παρασκευή της Δ΄ Εβδομάδας των Νηστειών, τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό της πατρίδας μας και της οικουμένης ολόκληρης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.