Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η Ελληνική Παροικία Μονάχου τίμησαν στις 2 Φεβρουαρίου 2020 τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος ως γνωστό έζησε από το 1924 μέχρι το 1950 στο Μόναχο, δίδαξε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου Μονάχου, απέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950 στο Μόναχο και ετάφη στο „Κοιμητήριο του Δάσους“ της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, ο ιωνικός κίονας που ήταν τοποθετημένος επάνω στον τάφο Καραθεοδωρή, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε, με επίσημη ελληνοβαυαρική τελετή στις 8 Ιουλίου 2019 στην αυλή του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, εις αιώνιον μνημόσυνον και προβολή της ζωής και του έργου του μεγαλύτερου Έλληνα μαθηματικού από την αρχαιότητα.

Την Κυριακή 2.2.2020 με αφορμή την 70ή επέτειο του θανάτου του Καραθεοδωρή έλαβαν χώρα
α) επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον ιωνικό κίονα του Καραθεοδωρή στην αυλή του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και
β) εκδήλωση τιμής και μνήμης στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“. Την ακολουθία του ιερού μνημοσύνου τέλεσαν ο προϊστάμενος της Ενορίας, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Πλούταρχος Κωνσταντινίδης. Τα νεκρώσιμα τροπάρια έψαλλε ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.

Παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Παύλος Χατζησαββίδης, ο Διευθυντής του „Ελληνικού Λυκείου Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“ κ. Σταύρος Ελευθεριάδης, πλαισιούμενος από τους μαθηματικούς κ. Μιλτιάδη Αδάμ και κ. Κωνσταντίνο Τσούμο και άλλους εκπαιδευτικούς του Λυκείου, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννης Πυργιωτάκης, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμαν, ο Πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου κ. Ηλίας Νταλακίδης, η υπεύθυνη των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας κ. Ελένη Βούλγαρη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Ιωάννης Μποφίλιας, οι καθηγήτριες Πανεπιστημίων κ. Μαρία Καραβεζύρογλου-Βέμπερ και Δανάη Καλτσίδου–Κλόστερ, τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων, κ. Γεώργιος Μεταλληνός και Ασημάκης, Χατζηνικολάου, η πρώην διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου κ. Εύα Γρίβα, πλειάς εκπαιδευτικών των ελληνικών Σχολείων Μονάχου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων, κ. Ιωάννα Αντωνάκη, ο κ. Χρήστος Μαραζίδης, η σοπράνο κ. Μπέττυ Χαρλαύτη, o πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών της παροικίας μας, κ.α.

Μετά την τέλεση του νεκρώσιμου τρισαγίου μετέβησαν όλοι στο Πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“, όπου και έλαβε χώρα ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον Καραθεοδωρή.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.