Σε ένα από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, Ι. Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου, (6ος αιω), γνωστός ως Ροτόντα, Επισκοπής Κισάμου, μοναδικός στην Κρήτη, ο οποίος υπήρξε και έδρα του αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, εορτάστηκε η ιερά Του μνήμη· ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Ο ιερουργών Ιεράρχης αναφέρθηκε εις τον μάρτυρα Επίσκοπο Μελχισεδέκ (1818-1821), όπου και απαγχονίστηκε με φρικτά βασανιστήρια, ως και τον ιεροδιάκονο του, Καλλίνικο τον Βεροιέα, ο οποίος και αυτός, ετελεύτησε μαρτυρικώ τω τρόπω, σημειώνοντας: «Ο τόπος τούτος, ιερός και άγιος, καθώς υπήρξε έδρα ενός μεγάλου μάρτυρα της πίστεως μας, του αγίου Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, ο οποίος μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, μαρτύρησαν για του «Χριστού την πίστη», καλεί όλους μας σε περισυλλογή, εγρήγορση και πνευματική αφύπνιση, καθώς η ιερά παρακαταθήκη του μαρτυρίου Του, αποτελεί όχι μόνον φωτεινό οδοδείκτη τρόπου και στάσης ζωής, αλλά, επιπροσθέτως, χρέος και ευθύνη διαφύλαξης της πολύτιμης αυτής κληρονομιάς και παράδοσης της στις νεώτερες γενεές.

Αλήθεια, σκεφτήκαμε ποτέ αδελφοί, τι θα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές; Πως γαλουχείται και τρέφεται η κοινωνία του σήμερα και του αύριο του τόπου και της Πατρίδας μας;

Με τα νάματα που έθρεψαν και άνδρωσαν τον άγιο Μελχισεδέκ ή μήπως με τα… «ξυλοκέρατα» των καιρών μας που στόχο έχουν την απογύμνωση της ψυχής και της ζωής του ανθρώπου;», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.