Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνεία της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Αρσενίου, επισκόπου Ελασσώνος του εκ Καλογριανών στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Καλογριανών.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Βίο του Αγίου, ο οποίος υπήρξε γόνος της τοπικής μας Εκκλησίας και γι’ αυτό το λόγο συγκαταλέγεται στην οκτάριθμο χορεία των τοπικών μας Αγίων. Γεννήθηκε το 1550 στα Καλογριανά. Εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στην Ιερά Μονή Δουσίκου. Το 1584 χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος και Δημονίκου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Β΄.

Στη συνέχεια, εστάλη ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Μόσχα και επιστρέφοντας έμεινε δύο χρόνια στην ουκρανική πόλη Λεόπολη, όπου δίδαξε την ορθόδοξη πίστη στους γηγενείς και στους εκεί Έλληνες ορθοδόξους αντιμετωπίζοντας τόσο τον προσηλυτισμό των Ουνιτών όσο και των Προτεσταντών.

Παράλληλα, συνέβαλε στην ανόρθωση του πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου του Κλήρου, αλλά και στην τόνωση των Ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων.

Το 1599 ονομάσθηκε Αρχιεπίσκοπος Αρχαγγέλων, το 1613 κατεστάθη Αρχιπίσκοπος Τβέρης και Κασίν και το 1615 αρχιεπίσκοπος Σουζδελίου και Ταρουσίας.

Κοιμήθηκε τον Απρίλιο οτυ 1626 σε ηλικία 76 ετών και ετάφη στον Καθεδρικό Ναό Σουζδελίου.

Η τοπική μας Εκκλησία έχει την ευλογία να κατέχει απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου μετά από ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου και του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κυρίλλου Β΄.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.