«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μπροστά στο τσουνάμι υποχρεούμαστε να σηκώσουμε κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων.

Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λεμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Είναι όμως μια διαπίστωση και ακούω από την αντιπολίτευση “μην στοχοποιείτε τους νέους”. Τα δεδομένα είναι αμίλεικτα» επέμεινε.

«Εϊμαστε έτοιμοι να πούμε πώς πολεμήσαμε, αλλά όχι αν πολεμήσαμε. Το λέω αυτό προς εκείνους που μας κατηγορούν για επικοινωνιακή διαχείριση, όταν έλειψαν οι ίδιοι από τον δικό τους πόλεμο και προσπάθησαν να διαχειριστούν μόνο επικοινωνιακά το ζήτημά τους» προσέθεσε.

Και συνέχισε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι πρέπει να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από όσα πήραμε τον Μάρτιο, για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί η εντύπωσή μου είναι ότι δεν πείθουμε με τον ίδιο τρόπο τους πολίτες. Γι’ αυτό και παρακαλώ τις πολιτικές δυνάμεις να εκπέμπουμε γι’ αυτό το θέμα ενιαίο μήνυμα. Όταν βάζουμε περιορισμούς στην μετακίνηση τις βραδινές ώρες, το κάνουμε για να περιορίσουμε τις αχρείαστες μετακινήσεις. Αν δεν μπορώ να το εξηγήσω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, τότε ποιες δυνατότητες μας απομένουν. Να το περιορίσουμε με μέτρα».

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Είναι δύσκολες και για τους εργαζόμενους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν συνέπειες οικονομικές. Γι’ αυτό και είπαμε ότι ειδικά για Νοέμβριο θα διπλασιάσουμε την αποζημίωση στην μισθωτή εργασία και την πάμε στα 800 ευρώ. Θα στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά» τόνισε. «Είναι το δεύτερο κύμα φροντίδας για το εισόδημα και την παραγωγή, που θα αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ σε ένα μήνα».

«Τι κάναμε σωστά και τι δεν κάναμε σωστά με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει ένα βράδυ που δεν θα γυρίσω σπίτι χωρίς να σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε ζωές και αυτό δεν επιτρέπω να το αμφισβητεί κανείς. Όπως προσπαθεί το ίδιο κάθε ιατρός και υγειονομικός για να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη απειλή» σημείωσε.

«Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε κ. Τσίπρα στον πειρασμό να επαναλάβετε τα στοιχεία για τους θανάτους στην χώρα μας. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους, για να στοιχειωθετήσετε τι ακριβώς; Ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας. Μην με αναγκάσετε να επικαλεστώ στατιστικές θανάτων. Είναι προσβολή στην μνήμη συμπολιτών μας, που έχασαν τους δικούς τους και προς όσους υπερβάλλουν εαυτούς, για ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση» είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» συνέχισε. «Θα μπορούσαμε να επιβάλουμε χρήση μάσκας νωρίτερα. Να διακόψουμε την διασκέδαση νωρίτερα. Στη Θεσσαλονίκη να επιβάλλουμε τα μέτρα μια εβδομάδα νωρίτερα». «Όμως, δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να μας το προτείνει. Δεν άκουσα από την αντιπολίτευση να μας λέει να επιβάλλουμε λοκντάουν νωρίτερα. Τα μονά ζυγά δικά σας, αλλά αυτό είναι εύκολο όταν είσαι αντιπολίτευση». «Στην Ελλάδα ισχύει κάτι παράδοξο. Δεν ευθύνεται ο Covid, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε κ. Τσίπρα “αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα τον ιό να εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο”. Αλήθεια, με ένα νόμο και ένα άρθρο θα το κάνατε; Πάλι καλά που δεν κηρύξατε υγειονομικό Μνημόνιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε πολιτικά τους επιστήμονες»

«Ο ρόλος μας είναι να παίρνουμε τις αποφάσεις με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών» συνέχισε. «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλησαν να μειώσουν την αξιοπιστία των ειδικών. Πρώτος ο Πολάκης χίμηξε στον κ. Τσιόδρα. Ανακαλύψατε κ. Τσίπρα εργαλειοποίηση των επιστημόνων. Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Με έναν άνθρωπο που επικοινωνώ καθημερινά έχει αναπτυχθεί βαθμός οικειότητας, που μου το επέτρεψε. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο. Θέλω να τονίσω και να καταθέσω στα πρακτικά το βίντεο που διακινήσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στοχοποιήσατε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα».

«Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Σπρώχνετε τον διάλογο στον σκοταδισμό. Νομίζω ότι θα είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορου, που δεν προτείνει λύσεις. Εκκρεμές έτοιμο να σπάσει, κινούμενο μεταξύ ανέξοδης κινδυνολογίας και ανεύθυνης ρητορικής. Πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να παραδεχθώ καθυστερήσεις. Ποτέ όμως δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια πολιτείας, πολιτών και ειδικών, που έχει δείξει ότι φέρνει αποτελέσματα, όταν υπάρχει συστράτευση. Φοβάμαι ότι την άποψη αυτή δεν την συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» είπε ακόμη.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Μας είπατε ότι πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμά μας για έξι μήνες. Να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που δίνει καθημερινή μαχη, για να υπάρξει υπουργός κοινής αποδοχής. Μας είπατε να υπάρχει ενημέρωση, λες και δεν έχετε καθημερινή ενημέρωση. Μας ζητάτε να συγκυβερνηθεί η χώρα. Δηλαδή, επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνεται εταίρος της κυβέρνησης».

«Θα έχουμε εμβόλια από τον Ιανουάριο»

«Ακούστε το καλά. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι ότι επειδή ζητάτε συχνά την παραίτηση υπουργώ, σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση. Κοιτάξτε, παντού στον κόσμο δεν έχει ανασταλεί ο πολιτικός διάλογος και η κριτική. Παντού υπάρχει το υπερκείμενο καλό. Ρισκάρετε να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις Μονάδες Εντατικής. Σας το λέμε από τώρα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πορείες. Όπως πήρε απόφαση να μην εορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι δεν θα γίνει και η πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτό θα ήθελαν και οι αγωνιστές» υπογράμμισε.

«Σήμερα δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στην κορυφή, αλλά την βλέπουμε και αυτή είναι το εμβόλιο. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, για να φτάσουμε στο τέλος. Θα έχουμε εμβόλια από τον Ιανουάριο. Θα έρχονται τμηματικά και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν οι πολίτες για να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας. Η ευθύνη είναι λέξη που μπορεί κανείς να την διαβάσει από δύο πλευρές. Η ευθύνη δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι δίδυμος αδελφός ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης, ως υπευθυνότητα και όχι φταίξιμο, θα την αγκαλίασει η κοινωνία και ίσως τώρα που αντιμετωπίζουμε τις πιο δύσκολες σκοτεινές ημέρες, θα ξεπέράσουμε τις δυσκολίες και θα βγούμε νικητέες με όσο το δυνατόν λιγότερα τράυματα, ώστε το 2021 να είναι χρονιά επανεκκίνησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.