Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο - Σολτς: Μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αμφισβητούν την κυριαρχία.

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ολαφ Σολτς.

«Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Σολτς
Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Olaf Scholz

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία», πρόσθεσε.

«Επανέλαβα στον κ. Σολτς», είπε ο πρωθυπουργός «ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι συμβάσεις δεν αλλάζουν, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις»

Ο Έλληνας πρωθυπουργος έθεσε, επίσης, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτών των ζητημάτων θα ήταν αμοιβαία επωφελής μολονότι, όπως επισήμανε μετά από σχετική ερώτηση, το ζήτημα αυτό δεν επισκιάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.

Οι δηλώσεις Σολτς

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα» ξεκίνησε τις δικές του δηλώσεις ο Όλαφ Σολτς ο οποίος επισήμανε ότι «Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία φιλίας, είναι εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έχουν καλή επαφή»

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στην χαρά που του χάρισε η επίσκεψή του στην Ακρόπολη για την οποία είπε ότι είναι «η κοινή μας ιστορία καθώς εκεί εκδηλώθηκε στην πράξη για πρώτη φορά η Δημοκρατία».

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Σολτς αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τονίζοντας ότι «είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο» ενώ πρόσθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία».

«Οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν και συμφωνήσαμε αυτό να γίνει με αλληλεγγύη. Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε τρόπο αποθήκευσης φυσικού αερίου από κοινού» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς για το θέμα της ενεργειακής κρίσης απονείμοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τη δουλειά που έχει κάνει με τις ΑΠΕ. Όπως ξεκαθάρισε «στόχος μας πρέπει να είναι η ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις ρωσικές εισαγωγές».

Λεπτό προς λεπτό οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Σολτς

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Κλείσιμο
Η τελευταία ερώτηση αφορούσε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη με ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά

Μητσοτάκης: Είχαμε συζήτηση για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ με την Κίνα γιατί είναι ανταγωνιστής και εταίρος. Κανείς δεν είναι αφελής για τις σχέσεις αυτές. Η ανάγκη να μην είμαστε εξαρτημένοι από έναν προμηθευτή αναδείχθηκε ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το λιμάνι του Πειραιά η επένδυση έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13-14 χρόνια σε μια περίοδο που ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις. Η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν από τους προκατόχους της κυβέρνησής μας. Δεν ανησυχώ για την επένδυση αυτή όμως πρέπει να σας πω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ένα γεωπολιτικό φίλτρο για τις επενδύσεις που γίνονται στην Ευρώπη.

Σολτς: Όταν πρόκειται για τη σχέση μας με την Κίνα θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει διαφοροποίηση και να μην υπάρχει μονομερής εξάρτηση, αυτό είναι το δίδαγμα από τις εξελίξεις στη Ρωσία. Οργανώνουμε τις εξαγωγές μας ώστε να μην συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.

Ερώτηση προς Σολτς: Η Ευρώπη χαιρέτησε την αποφασιστικότητα με την οποία η Γερμανία καταδίκασε την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Γερμανίας. Ποια η θέση για την ίδια στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα

Σολτς: Αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ’ αυτού

Ερώτηση προς Σολτς: Θα είχατε πρόβλημα αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα σταθμευτούν στα σύνορα με την Τουρκία;

Σολτς: Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία. Για τις γερμανικές επανορθώσεις πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε

Μητσοτάκης: Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς. Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Έχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιυο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τα γερμανικά τεθωρακισμένα μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρινουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα. Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν. ΤΟ γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους.

Οι δηλώσεις Σολτς

Όλες τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου

Οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ

Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότηετς και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν

Στόχος μας πρέπει να είναι η ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις ρωσικές εισαγωγές

Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει εξαιρετικά προγράμματα για τις ΑΠΕ

Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε τρόπο αποθήκευσης φυσικού αερίου από κοινού

Οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν και συμφωνήσαμε αυτό να γίνει με αλληλεγγύη

Η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία

Είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο

Με χαροποίησε η επίσκεψη στην Ακρόπολη που είναι η κοινή μας ιστορία. Εκεί εκδηλώθηκε στην πράξη για πρώτη φορά η Δημοκρατία.

Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έχουμε καλή επαφή

Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία φιλίας

Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα

Πρώτος τον λόγο πήρε ο κ. Μητσοτάκης

Για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά η ρύθμιση του κατοχικού δανείου θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

Η Αστυπάλαια γίνεται ένα νησί πρότυπο

Σημαντική η συμβολή των γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα στην Ελλάδα

Η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συνέβαλε ενεργητικά στην περίοδο της πανδημίας αλλά πρωταγωνιστεί τώρα και στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια

Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε κ. Καγκελάριε

Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα αμύνεται τόσο στον ενεργειακό πόλεμο όσο και στις προκλήσεις από την Τουρκία

Όλα είναι διαφορετικά σήμερα στην Ελλάδα

Το δημόσιο χρέος θα πέσει φέτος στο 170% του ΑΕΠ

Νωρίτερα στο σύντομο διόλογο που είχαν νωρίτερα μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Γερμανό καγκελάριο για τον Εθνικό Κήπο εξηγώντας του ότι κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα σε μια εποχή που υπήρχε ακόμα ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.