«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο, ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί όλοι είμαστε ίδιοι απέναντι στον κορωνοϊό».

Τόνισε, ακόμα ότι «πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση» η προσπάθεια. «Οι ειδικοί λένε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσμος. Αν χαλαρώσουμε θα το πλήρωσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

«Φέτος το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι «έχουμε και άλλα μέτρα στη φαρέτρα αλλά στο χέρι όλων είναι να μην τα ενεργοποιήσουμε»

Απρρίπτουμε αυταρχικούς περιορισμούς όπως στην Ουγγαρία

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό: όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά σε συνθήκες δύσκολες. Επιμένω στην δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Οταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά το ίδιο επικίνδυνος με την πανδημία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Θα υπενθυμίσω ότι στην αρχή υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη παρέμεναν απλά θεατές ή συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους. Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά απο εξελίξεις. Εκλεισαν σχολεία, καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης που εμπέδωσε στην συνείδηση πολιτών το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” ενώ προχώρησε ο σχεδιασμός στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάνοντας μια πρώτη αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης.

Σημείωσε, δε, ότι «όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονική στιγμή γιατί στον Εβρο και Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο υπεράσπισης εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή των μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία. Μια που κερδήθηκε».

Ευχαριστώ τους Έλληνες

Ο πρωθυπουργος ευχαρίστησε, επίσης, «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ανταλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών.

Αποφύγαμε δύσκολες καταστάσεις τύπου Ιταλίας και ΗΠΑ

Μιλώντας για όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά ότι «η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι σε χειρότερη κατάσταση απο εμάς. Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη. Θυμάμαι όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, πριν ακόμα να έχουμε το πρώτο κρούσμα. Υπήρξαν αντιδράσεις. Ευτυχώς μας στήριξε ο δήμαρχος προερχόμενος απο ΚΚΕ. Πήραμε μια απόφαση με οικονομικό αντίκτυπο αλλά αποζημιώθηκαν απο την εξέλιξη».

«Θυμάμαι όταν έπρεπε να ζυγίσουμε αποφάσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και αποφασίσαμε ότι πρέπει να τις πάρουμε πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τις δύσκολες κατάστάσεις Ιταλίας, ΗΠΑ κα.» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι όλα αυτά έγιναν «όχι χωρίς κόστος». «Πήραμε αυστηρά πρωτόγνωρα μέτρα με συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και επιπτώσεις την οικονομία. Η κοινωνία στην μεγάλη πλειοψηφία στήριξε. Ο στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Εως τώρα οι Έλληνες το πετυχάινουμε. Ο αριθμός διασωληνωμένων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού ΜΕΘ του ΕΣΥ. Αντιλαμβάνομαι όμως και την κόπωση των πολιτών την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο. Επαινώ την αντοχή την ωριμότητα και υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες

Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουγούς για τους γιατρούς και τους νοσηλευές λέγοντας «ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Ομως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Μιλώντας για την συνεισφορά ιδιωτών στη μάχη με τον κορωνοϊό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός όμως στην άμυνα καλείται ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μήπως είναι κακό που οι ιδιώτες χρηματοδοτούν την λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών νοσηλείας και έχουν προσφέρει εκατομμύρια μάσκες, γάντια στολές και τόνους φαρμάκων; Ολα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Θα ηθελα κι άλλους μιμητές. Κρίνονται οι παρόντες και οι αποντες. Κρίνεται και η αξιέπαινη δωρεά της Βουλής προς το νοσοκομείο Σωτηρία που θα αποκτήσει ισχυρή σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών».

Πρέπει να έχουμε επιχειρήσεις έτοιμες για να βάλουν σε κίνηση την ανάπτυξη

Όπως τόνισε «πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι οι Έλληνες και με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κινούνται πάνω απο τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό ΑΕΠ. Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα».

Κανείς δεν χάνει το δώρο Πάσχα

«Στα περισσότερα κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επι των αμοιβών. Στην Δανία η ανώτατη αποζημίωση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο εργαζόμενων. Οι πιο ωφελημένοι είναι χαμηλόμισθοι. Οι απολύσεις απαγορεύτηκαν. Οι εργαζόμνενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 ευρώ διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1 δις ευρώ προς πληττόμενες επιχειρήσεις με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ Ευρωπαϊκό επενδυτικό Ταμείο, Κράτος και Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνονται 8 δις ευρώ».

«Το πρόσφατο τέταρτο κύμα αποφάσεων συμπλήρωσε το συνεκτικό σχέδιο και για το επόμενο δίμηνο. Το επίδομα 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,7 εκατ μισθωτούς. Αφορολόγητο και ακατάσχετο και συνοδεύεται απο αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή με έκπτωση 10% αν καταβληθούν. Κανείς δεν χάνει το δώρο Πάσχα. Εως 10 Απριλίου παροχή ηθικής υποχρέωσης προς μαχητές πρώτης γραμμής. Η πολιτεία τιμά την εξαιρετική προσφορά τους. Θα επιβραβεύσει 108.000 ιατρούς νοσηλευτές κλπ» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Ασκήθηκε κριτική στην επιδοτούμενη επιμόρφωση αλλά είναι ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έμεναν αχρησιμοποίητα. Μπορούμε σήμερα να διαθέσουμε ακόμα 150 εκατ ευρώ για στοχευμένες ενέργειες πρωτογενούς τομέα για να στηρίξουμε τους αγρότες μας. Ο Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενισχύει την οικονομία με 5,1 δισ. ευρώ» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλοντας ότι την Παρασκευή «ανακοινώνεται απο την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας χρήσης πόρων ΕΣΠΑ που ενσωματώνει τις προτάσεις μας».

«Δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και αύριο. Οπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής και διακρατική έτσι και η διαχείρισή της πρέπει να είοναι μόνιμη και πανευρωπαίκή. Συνυπογράφω δήλωση Ζακ Ντελόρ που στα 94 του προειδοποιεί ότι η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την ΕΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επανερχόμενος στην κοινή πρόταση που υπέβαλε μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες για το κορωνο-ομόλογο. «Σε αυτή την κρίση δεν υφίσταται η διάσταση τπου ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι 2010 και 2015. Μιλάμε για συμμετρικό σοκ που χτυπά προσφορά και ζήτηση σε όλες τις οικονομίες. Χρειαζίομαστε δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μια ευρώπη με ανταγωνισμό, αλλελεγγύη. Ανεξάρτητα απο τις σημερινές συζητήσεις και διαφωνίες είμαι βέβαιος ότι τελικά μια λύση κοντά σε αυτό που περιέγραψα θα έρθει. Σκοπός είναι να μην έρθει αργά όταν θα είναι ανεπαρκής και οι ευρωπαίκές αξίες μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.