«Η ρωσική εισβολή είναι παράλογη και ανιστόρητη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα» «Εισερχόμαστε σε μια άλλη εποχή, αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι έχουμε ξορκίσει» τόνισε.

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ενημερώνοντας το σώμα για το πώς θα πορευθεί η χώρα μας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή | Eνημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει, ουσιαστικά, την “πυξίδα” για τα επόμενα βήματα της χώρας μας σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, μιας και πλέον έχει διαμορφωθεί ένας καινούργιος κόσμος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει να μπει σε πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αναμένεται να περιγράψει τις “καθαρές επιλογές” που κάνει η χώρα μας σε όλα τα μέτωπα, μιας και, όπως το έθετε κυβερνητική πηγή, τώρα δεν είναι η ώρα για “μετριοπαθείς διατυπώσεις, πολλώ δε για μισόλογᔨ. Ούτως ή άλλως, δε, όπως λέει και ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, η χώρα έχει κάνει εδώ και καιρό τις γεωπολιτικές της επιλογές Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πρωτοστατήσει στις ευρωπαϊκές διεργασίες για τις σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και τους συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και το ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έσπασε το ταμπού της αποστολής αμυντικού υλικού σε εμπόλεμη περιοχή. Χθες, άλλωστε, αναχώρησαν και άλλα δύο C-130 με ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό για την Ουκρανία.

Ως προς τα γεωπολιτικά, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί, ούτε μπορεί η απάντηση να είναι συμβατική. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δικαιώνεται η έγκαιρη τοποθέτησή του, μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν, για την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει ενιαίο αμυντικό δόγμα και κοινή πολιτική ασφαλείας στην πράξη, όχι στα λόγια. Παράλληλα, ο ίδιος έσπευσε χθες να ταχθεί ενεργά στο πλευρό της Ουκρανίας, στο αίτημα για άμεση ένταση στην Ε.Ε. που κατέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η χώρα μας είναι ενεργό κομμάτι της ευρωπαϊκής διπλωματικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ και ο ίδιος αυτές τις μέρες είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και άλλους ηγέτες σε καθημερινή βάση.

Ενεργειακή αυτονομία

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στα ενεργειακά, διακηρύσσοντας την ανάγκη και η Ελλάδα και η Ευρώπη, εν γένει, να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο που δημιουργεί συνθήκες “ομηρίας”. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά για την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας, εν προκειμένω. Και αυτό, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, περνά μέσα και από τα σχήματα συνεργασίας που η χώρα μας συζητά, αλλά και από την ταχύτερη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. Πόπη 1 χρόνο πριν

    Και οι Τούρκοι σκότωσαν Έλληνες στην Κύπρο , έχουμε ακόμη αγνοούμενους , έχουμε ακόμη ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν έχει υποστεί καμία τιμωρία η Τουρκία . Μάλιστα εσείς ο ίδιος είπατε ότι δεν είναι αυτοσκοπός μας οι κυρώσεις για όλα όσα κάνει η Τουρκία εναντίον του Ελληνισμού .
    Οι καθημερινές παραβιάσεις , και όλα όσα κάνει δεν είναι αιτίες Πολέμου ? γιατί σε αυτούς δεν υπάρχουν κυρώσεις ? Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συνιστούν αιτίες παράνομες στον αιώνα που ζούμε ?

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.