Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Bild και τους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer και Λιάνα Σπυροπούλου απευθύνοντας κάλεσμα στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα. «Να έρθουν στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild, εκτίμησε ότι φέτος θα έχουμε διπλάσιους τουρίστες από το 2020. «Πέρσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% σε σχέση με το 2019. Πιστεύω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές» είπε.

«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα. Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα”, αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρα» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα είναι «ο αγαπημένος μαθητής του δασκάλου».

21-05-26_0013__DPR1509

Ερωτηθείς για την Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως Ευρωπαία ηγέτη. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους».

Για την σύλληψη Προτάσεβιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για «κρατική αεροπειρατεία» και προσθέτει: Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους. Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε ιδιαίτερα λεπτομερώς.

«Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Ρόμαν και τη Σοφία»

«Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Roman και τη Sofia» τονίζει ο Πρωθυπουργός για την υπόθεση. «Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση» συμπληρώνει. «Πιστεύω πως όλοι μας ως Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Ρόμαν και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Ρόμαν δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά

Paul Ronzheimer: Καλησπέρα κ. Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ που μας υποδεχτήκατε εδώ στην όμορφη περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Τι πιστεύετε; Πόσοι Γερμανοί θα ανέβουν φέτος στο βράχο της Ακρόπολης; Πόσους Γερμανούς τουρίστες μπορείτε να υποδεχτείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό. Ήδη το έχουμε κάνει και θέλουμε να το κάνουμε με ασφαλή τρόπο. Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται και με την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να ταξιδεύει. Γνωρίζω ότι πολλοί Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν, θέλουν να ταξιδέψουν προς το Νότο. Η Ελλάδα πάντα ήταν ένας αγαπημένος προορισμός και τους ενθαρρύνουμε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, με την Ακρόπολη και τα άλλα όμορφα σημεία της, αλλά και τα όμορφα νησιά μας. Ελπίζουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περσινή.

21-05-26_0004__DPD0539

Λιάνα Σπυροπούλου: Αναφερθήκατε στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Θα είναι έτοιμο στην ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αλλά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου. Υπάρχει ακόμα μια καθυστέρηση στην ΕΕ. Θα δημιουργήσει προβλήματα αυτό σε σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει. Απλώς χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού, ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό.

Paul Ronzheimer: Επομένως η ΕΕ ήταν και πάλι εξαιρετικά αργή. Μετά την αποτυχία στην διαδικασία των εμβολιασμών, τώρα σημειώνεται αποτυχία και σε αυτό το κομμάτι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όχι, δεν το νομίζω. Η ΕΕ καθυστέρησε να χορηγήσει τα εμβόλια, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως, ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους, είμαστε χαρούμενοι που η ΕΕ αγόρασε εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενδεχομένως να αγόραζαν όλα τα εμβόλια και να μην άφηναν εμβόλια για εμάς. Επομένως, ναι, η ΕΕ κινείται αργά, μιλάμε για τον συντονισμό 27 κρατών-μελών, το ευρωπαϊκό, ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μου ιδέα (το πρότεινα πριν από τέσσερις μήνες) και θα γίνει πραγματικότητα. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτή η διαδικασία ήταν γρήγορη.

Paul Ronzheimer: Ας μιλήσουμε για το lockdown στην Ελλάδα. Κλείσατε την χώρα μετά την τουριστική σεζόν. Και μετά την ανοίξατε, αμέσως πριν την τουριστική σεζόν λες και η πανδημία με θαυματουργό τρόπο δεν υπάρχει όταν είναι εκεί οι τουρίστες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Κλείσαμε τη χώρα πάνω από μια φορά. Την κλείσαμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Είχαμε και πάλι ένα δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μετά είχαμε ένα τρίτο τον Ιανουάριο. Πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία. Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να χαλαρώσουμε τα μέτρα δεν έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, μείωση στους νοσηλευόμενους, ο καιρός βοηθά και βέβαια υπάρχουν και τα εμβόλια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαλαρώνουμε.

Paul Ronzheimer: Και πάλι όμως ο κόσμος εξεπλάγη πέρσι, που κλείσατε αμέσως μετά την τουριστική σεζόν. Και συζητούσαν για τους αριθμούς στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να υπήρχαν ίσως ψευδή στατιστικά για τον κορονοϊό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περιπτωση. Όλα τα στατιστικά ελέγχονται από την ΕΕ. Ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταγραφή όλων των κρουσμάτων. Αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο είχαμε πιο πολλά κρούσματα το φθινόπωρο σε σχέση με την άνοιξη. Κάναμε περισσότερα τεστ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν είχαμε το τεστ αντιγόνων την περσινή άνοιξη. Γνωρίζουμε όλοι πως την περσινή άνοιξη δεν υπήρχε ακόμη τότε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως τα hard data, τα δεδομένα για τις εισαγωγές και τους θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους και μπορώ να σας πω πως η Ελλάδα σε όλους αυτούς τους δείκτες βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Λιάνα Σπυροπούλου: Πώς θα βιώσει ένας Γερμανός τουρίστας την εμπειρία στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι; Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή υπάρχει απαγόρευση μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα, δεν υπάρχει μουσική σε εστιατόρια και μπαρ…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, έχουμε έναν οδικό χάρτη, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες.

Λιάνα Σπυροπούλου: Από αυτό το Σαββατοκύριακο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό. Υπάρχει ένας απλός λόγος. Όταν ακούγεται μουσική, ο κόσμος μιλάει πιο δυνατά.

Paul Ronzheimer: Πιστεύετε ότι οι Γερμανοί τραγουδάνε πολύ, τραγούδια όπως το Griechischer Wein (ελληνικό κρασί) στην ταβέρνα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όλοι τραγουδάμε πολύ το καλοκαίρι. Άλλωστε το κρασί είναι εξίσου απολαυστικό για όλους μας. Αλλά θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά. Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία.

Paul Ronzheimer: O Υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn είπε πως τα άτομα που επέστρεψαν από τις διακοπές τους ευθύνονται κυρίως για το δεύτερο κύμα στην Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως εσείς και άλλες χώρες ευθύνονται για τα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είδα τι είπε ο Jens, τον γνωρίζω, τον σέβομαι ιδιαιτέρως. Αλλά κοιτώντας τα κρούσματα στη Γερμανία, παρατήρησα πως σημείωσαν αύξηση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ αργότερα σε σχέση με το τέλος της τουριστικής σεζόν. Αν κοιτάξει κανείς τα κρούσματα στην Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς τα νησιά μας και τους κύριους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας, δεν είχαμε ποτέ μεγάλο κύμα είτε στη Ρόδο, είτε στην Κέρκυρα, είτε στην Κρήτη. Τα κρούσματα επικεντρώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Επομένως δεν βλέπω κάποιον συσχετισμό με τα ταξίδια. Όλοι γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν ένα τρίτο κύμα και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα. Πρόκειται για έναν εποχιακό ιό. Οι εμπειρογνώμονες μας είχαν προειδοποιήσει. Ίσως κάποιοι νόμιζαν ότι ξεμπερδέψαμε μετά το πρώτο κύμα αλλά ξεκάθαρα δεν είχαμε τελειώσει. Αλλά νομίζω πως τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολίου, έχουμε δει την αρχή του τέλους.

Λιάνα Σπυροπούλου: Μιας και συζητάμε για τα νησιά, σε κάποια δημοφιλή νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους επιθυμητούς στόχους της κυβέρνησης. Πώς θα προστατέψετε τους ντόπιους, τους τουρίστες; Και τι θα συμβεί αν προκύψει κάποιο πρόβλημα εκεί; Θα επιβάλετε κάποιο τοπικό lockdown;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας πω πως λάβαμε την απόφαση να εμβολιάσουμε πλήρως τα νησιά μας νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Και οι Γερμανοί τουρίστες θα πρέπει να το γνωρίζουν. Ξεκινήσαμε με τα μικρότερα νησιά και τώρα κινούμαστε προς τα μεγαλύτερα νησιά. Επομένως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες άνω των 18. Επίσης χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της J&J, που είναι μονοδοσικό εμβόλιο, για να είμαστε και πιο ταχείς στη διαδικασία εμβολιασμού στα νησιά. Είναι αλήθεια πως κάποια νησιά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο άλλα. Αλλά, καθώς είμαστε πολύ διαφανείς με τα δεδομένα μας είπαμε στους κατοίκους σε αυτά τα νησιά: «θέλουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών» και είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επομένως, δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό. Αλλά οι Γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφτούν τα νησιά μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε αποφασίσει να εμβολιάσουμε τα νησιά νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Άρα τα νησιά θα βρίσκονται μπροστά από την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Paul Ronzheimer: Αναμένετε ανοσία της αγέλης ως την κορύφωση της τουριστικής κίνησης (high season) τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένω να συμβεί αυτό. Αν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού ανά ημέρα. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αποτελεσματικά. Τώρα ανοίγουμε και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι νεότεροι είναι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν με τον ιό, αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι εισαγωγές μειώθηκαν γρήγορα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.