ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για τη νέα προεκλογική εκστρατεία και τις κάλπες της 25ης Ιουνίου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη και αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα υπογράμμισε κάλεσε τους πολίτες να ξαναψηφίσουν την παράταξη για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας ζητώντας μια «ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου μετά από όσα ακούστηκαν για την στήριξη μέρους ιερωμένων σε συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ως εξής:

«Ήταν αυτονόητη η παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου», εξηγώντας ότι «η Εκκλησία έμενε και πρέπει να μένει μακριά από κομματική αντιπαράθεση και είναι απαράδεκτο κόμματα να λένε ότι έχουν τη στήριξη της Εκκλησίας ή ιεραρχών».

Όσο για πολιτικές δυνάμεις που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και στηρίχθηκαν στις εκλογές από τους πολίτες –ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια και αυτή η κυβέρνηση το έκανε.»

H δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου
«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα αυτονόητα σε μία ιδιαίτερα περίεργη στιγμή κατά την οποία επιχειρείται, αλυσιτελώς βεβαίως, η «προβολή», δια ερωτημάτων η δια υπονοουμένων, αλλά πάντως με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, της δήθεν «εμπλοκής» της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός. Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς. Όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί και για την σωτηρία όλων εργάζεται πιστή στις αρχές και στη διδασκαλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στην ιερή αποστολή Της. Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια, σε εκλεκτούς και μη, σε ευνοούμενους και σε παραπαίδια, γιατί για Αυτήν είμαστε όλοι μας παιδιά του ίδιου Θεού. Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να «ποδηγετήσει» ή να «χειραγωγήσει» ή να «καθοδηγήσει» προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει.

Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε «κομματίζεται» θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.

Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα «υπόγειας» ή «μυστικής» ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. Βηρσαβεέ Μανιάτη 1 μήνα πριν

    Καλά ο λαός θα κρίνει, κατά συνείδηση

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.