ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – Σε μία κατάμεστη αίθουσα από Ινδούς και Έλληνες επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία είναι λαμπρό, καλώντας τους σε οικονομικές συνεργασίες και επενδύσεις, που θα αναβαθμίσουν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε την αλλαγή σελίδας που υπήρξε στην ελληνική οικονομία, περιέγραψε την απόφαση για αναβάθμιση των σχέσεων με την Ινδία σε γεωπολιτικό, αμυντικό και οικονομικό επίπεδο, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στην παραγωγική συνάντηση που είχε χθες με τον Ινδό ομόλογο του κ. Ναρέντρα Μόντι.

«Κάποιοι από εσάς πιθανόν να γνωρίζετε την Ελλάδα για τους λάθος λόγους, που συνδέθηκαν με την μακρά πορεία στην κρίση. Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λάθος λόγοι για να θυμάστε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός καλώντας ινδικές επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας και να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις προβάλλοντας το παράδειγμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αυτό του Ομίλου GMR.

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά το Brexit. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ότι έχουμε ήδη ινδικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοιτάξτε το χάρτη. Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη για τις ινδικές εταιρείες στην Ευρώπη, ειδικά μετά το Brexit. Επίσης το πρότζεκτ του διαδρόμου IMEC (Ινδία – Μ. Ανατολή – Ευρώπη) θα οδηγήσει με τον έναν ή άλλο τρόπο στην Ελλάδα. Γι αυτό ενισχύουμε τις υποδομές μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ήδη υπάρχουν ινδικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα. Ανέφερε ονομαστικά τον όμιλο GMR ο οποίος σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στον τομέα της διαχείρισης αεροδρομίων στον κόσμο από άποψη επιβατικής κίνησης. “Είχα την ευκαιρία μάλιστα να επισκεφτώ τον πύργο ελέγχου στο Ν. Δελχί σήμερα (σσ τη διαχείριση του έχει η GMR). Αυτό όμως είναι η αρχή», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον σε διάφορους κλάδους, όπως για παράδειγμα στον τομέα της άμυνας. Είμαστε στη διαδικασία μετασχηματισμού της αμυντικής μας βιομηχανίας με βάση τις νέες τεχνολογίες, για τη δημιουργία drones και θαλάσσιων drones. Επίσης υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο λαών στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυπήγησης. Κοινό σημείο επίσης είναι οι φαρμακοβιομηχανίες. Η Ινδία είναι ισχυρή σε αυτό τον τομέα, το ίδιο και η Ελλάδα κυρίως στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. Υπάρχει κοινός τόπος στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις ασφάλειες, τη γεωργία… Και φυσικά η τεχνολογία. Η Ινδία αποτελεί ισχυρή δύναμη και η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ανθεί με “αιχμή” κυρίως το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, οπότε βλέπω συνέργιες εδώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως σύντομα θα ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας για την κινητικότητα που θα επιτρέψει να έρθει περισσότερο εργατικό προσωπικό με συντεταγμένο τρόπο, όπως υπογράμμισε, ώστε να βοηθήσει στην γεωργία, τη βιομηχανία αλλά και το χώρο της φιλοξενίας.

«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην αναζητήσουμε νέα πεδία συνεργασίας. Μπορούμε να έχουμε και μια απευθείας πτήση ανάμεσα σε Νέο Δελχί ή Βομβάη προς την Ελλάδα. Οι αερογραμμές θα έχουν άμεση ζήτηση αν δημιουργήσουν τέτοιες πτήσεις», σημείωσε αναφέροντας το προ ετών παράδειγμα με τις ΗΠΑ.

Κάλεσε δε να γυριστούν περισσότερες ταινίες του Bollywood στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τα κίνητρα που προσφέρει σήμερα η κυβέρνηση μέσω του ΕΚΟΜΕ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.