Στη μεγάλη γιορτή της πόλης, αύριο του Αγίου Δημητρίου, δεν θα είναι παρών o νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι η ενθρόνισή του όπως όλα δείχνουν θα γίνει το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου, το οποίο συμπίπτει φέτος με την εορτή της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου).

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, ο οποίος εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 9 Οκτωβρίου, διαδεχόμενος τον εφησυχάζοντα πλέον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο έστειλε, μέσα από το voria.gr, τις ευχές του στην πόλη και στους πιστούς και σημειώνει πως νοερά θα είναι μαζί τους.

«Θέλω να απευθυνθώ στο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλους τους προσκυνητές του Μεγαλομάρτυρος Αγίου μας, όπως και σε κάθε κάτοικο της πόλης. Εύχομαι σε όλους να έχουν τον Προστάτη και Πολιούχο μας Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο ως πρέσβη τους ακοίμητο ενώπιον του Θεού, να εμπνέονται από την πίστη και το αγωνιστικό του φρόνημα, ώστε να μην κάμπτονται από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να ζουν πάντοτε υπό την σκέπη του Θεού του Αγίου Δημητρίου στην όμορφη πόλη μας», λέει ο κ. Φιλόθεος.

Οι νέοι
Έχοντας στο παρελθόν ζήσει κάποιο διάστημα στην πόλη, καθώς όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην Εκκλησιαστική Ιστορία στο ΑΠΘ, ξέρει πως είναι μια φοιτητούπολη, με πολλούς νέους, άλλους κοντά κι άλλους σε απόσταση από την εκκλησία. Είναι ένα στοίχημα γι΄αυτόν να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους κι άραγε πώς θα το καταφέρει;

«Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολλούς νέους ανθρώπους, αρκετοί από τους οποίους συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της εκκλησιαστικής κοινότητας και άλλοι, οι περισσότεροι, έχουν πιο “χαλαρή” σχέση ή και καμία σχέση. Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης των νέων ανθρώπων, είναι να παραμένουμε απλοί και αυθεντικοί, να προσπαθούμε να μιλάμε την “ίδια γλώσσα” και να μην διαφέρουν τα λόγια μας από τον τρόπο της ζωής μας. Οι νέοι άνθρωποι δεν ψάχνουν τόσο για αυθεντίες, όσο για αυθεντικότητα από εκείνους που τους προσεγγίζουν και γνησιότητα ως προς τα κίνητρα αυτής της προσέγγισης, που δεν μπορούν να είναι άλλα από την γνωριμία των νέων με την πρόταση ζωής που φέρνει ο Χριστός διά της Εκκλησίας Του στον κόσμο», απαντά στη σχετική ερώτηση της Voria.

Σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας
Σε ό,τι αφορά τη σχέση πολιτείας- εκκλησίας, ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι «πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων διότι διακονούν τους ίδιους ανθρώπους», και «αυτό όχι για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους ή της εκκλησίας, αλλά των ανθρώπων, πρέπει δηλαδή να υπάρχει ενιαίο και κοινό μέτωπο στον τομέα της προσφοράς προς τους ανθρώπους».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.