Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία, στον ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Σύμης, σήμερα 28 Νοεμβρίου 2021, Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, με συλλειτουργούς του τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ελευθέριο Οθίτη και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες κ. Γεώργιος Μοσκιού, κ. Αγαπητός Μιχελής και Εμμανουήλ Κυπριώτης .

Ο Σεβασμιώτατος, λαμβάνοντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα του πλουσίου νεανίσκου, αναφέρθηκε στην σωστή στάση που οι Χριστιανοί πρέπει έχουν στο ζήτημα του πλούτου και γενικότερα στα υλικά αγαθά, διότι το ίδιο πράγμα για κάποιον μπορεί να γίνει κατάρα και αφορμή καταστροφής ενώ για κάποιον άλλον πηγή αγιασμού και αιτία σωτηρίας. Το χρήμα είναι αγαθό, όταν βελτιώνει την ζωή μας και γίνεται μέσο ανακούφισης των ενδεών αδελφών. Μπορεί όμως, να γίνει ολέθριο πάθος, όταν προσκολληθούμε σε αυτό και το ειδωλοποιήσουμε. Τότε το χρήμα μας καταδυναστεύει, όπως ακριβώς επιβεβαιώνεται και από την συμπεριφορά του πλουσίου νέου, παρά τις όποιες καλές του διαθέσεις και τις πνευματικές του ευαισθησίες.

Η απαίτηση του Χριστού ήταν απόλυτη. Ζητούσε κάτι παραπάνω από το προβλεπόμενο τυπικό καθήκον. Ήθελε την υπέρβαση, την τελειότητα, την εσωτερική ελευθερία, την αυταπάρνηση και την θυσία, για να δοκιμάσει την γνησιότητα της πίστης του, ή μάλλον, για να συναισθανθεί ο ίδιος την αδυναμία και την «εξάρτησή» του, διότι ο Παντογνώστης Κύριος την γνώριζε. Όμως αυτός δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το οχυρό του πλούτου του. Το κέντρο της ύπαρξης και της ζωής του ήταν το εγώ του και όχι ο Θεός που νόμιζε ότι πίστευε. Είχε τοποθετήσει στην θέση του Θεού ένα δημιουργημένο αγαθό, τον πλούτο, και έτσι, λατρεύοντας το «αγαθό» του, λάτρευε το εγώ του.

Όλοι μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στο δρόμο προς τον Ουρανό χρειαζόμαστε και την Χάρη του Θεού, αφού μόνο με τις δικές μας δυνάμεις τίποτε δεν μπορούμε να καταφέρουμε, διότι η πνευματική ζωή είναι ζωή υπερφυσική και θαύμα της Χάριτος του Θεού. Η θεία Χάρις μας απαλλάσσει από τα πάθη μας, μας κινεί σε μετάνοια, μας καθαρίζει, μας αναγεννά, μας αγιάζει. Εμείς κάνουμε το ελάχιστο, προσφέρουμε τη διάθεσή μας, και το μεγάλο και ακατόρθωτο το επιτυγχάνει η Χάρις του Θεού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.