Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου.

Επίκεντρο ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Σάμου, όπου ο Μητροπολίτης Σάμου την παραμονή 24 Δεκεμβρίου χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό των Χριστουγέννων όπου και ομίλησε. Την κυριώνυμο ημέρα 25 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε στην Θ. Λειτουργία των Χριστουγέννων όπου ανεγνώσθη «η Πατριαρχική Αποδείξις των Χριστουγέννων» του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου και η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου. Παρέστησαν οι Αρχές του Νησιού και πλήθος λαού.

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, στο Καρλόβασι, όπου κατά παράδοση ετελείτο η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού κατά το Πατριαρχικό τυπικό των Ιεροσολύμων δυστυχώς ένεκα του καταστρεπτικού σεισμού του 2020 και τον τραυματισμό της Ιεράς Μονής Πρ. Ηλιού, πραγματοποιήθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη νέα και ανακαινισμένη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της Ιεράς Μητοπόλεως, έναντι του Δημαρχείου Καρλοβάσου, όπου εκεί θα τελούνται πλέον οι λατρευτικές και λειτουργικές συνάξεις της Ενορίας του πληγωμένου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρλοβάσου.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καρλοβάσου Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μηλιώτη όπου υπέβαλλε την παραίτησή του λόγω συνταξιοδότησης. Αναφέρθηκε στον εκλεκτό αυτόν κληρικό που συμπορεύθηκε 28 χρόνια μαζί του και εξέρχεται της ενεργού υπηρεσίας έχοντας συμπληρώσει 53 χρόνια ιερατικής καρποφόρου διακονίας. Επιφυλάχτηκε σε διοργάνωση εν καιρώ, τιμητικής εκδήλωσης της Ιεράς Μητροπόλεως και του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Τον π. Κωνσταντίνο διαδέχεται ο Οικονόμος π. Δημήτριος Πλακιώτης, ο οποίος διηκόνησε επί τριετία ως Πρωτοδιάκονος του Μητροπολίτη και στη συνέχεια επί εξαετία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Όρμου Μαραθοκάμπου προσφέροντας πλούσια πνευματική, ιεραποστολική και ανακαινιστική διακονία. Ο Μητροπολίτης παρουσίασε και εγκατέστησε τον νέο ιερέα, ομίλησε για τις δυσκολίες της νέας εφημεριακής θέσεώς του και τόνισε με βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να στήσει όρθιο ο,τι καταστράφηκε από τον σεισμό στον Ιερό Μητροπολιτικό αυτόν Ναό, προς δε ενίσχυση και στηριγμό τον χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως. Κάλεσε δε τους ενορίτες να τον αγκαλιάσουν στο δύσκολο έργο του και την νέα ενοριακή ζωή του. Παρέστησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών.

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου επί τη μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου τελέσθηκε Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου. Ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο και στη Θ. Λειοτυργία. Κήρυξε τον θ. λόγο και χειροθέτησε σε αναγνώστη τον μαθητή Γυμνασίου Γεώργιο Αθανασίου – υιό του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Στεφάνου Αθανασίου, εφημερίου του Μητροπολιτικού Ναού – ο οποίος από μικράς ηλικίας διακονεί με ευλάβεια στο άγιο βήμα και αγαπά τα ιερά γράμματα.

Ο Μητροπολίτης κάλεσε όλους να προσφέρουν τα παιδιά τους στην διακονία της Εκκλησίας και τόνισε ότι καθημερινή προσευχή του είναι όλα τα παιδιά των νησιών να πορεύονται προς την αλήθεια του Χριστού και της Αγίας Εκκλησίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.