Σε σχέση με τις εικασίες που διαδίδονται από κάποια άτομα ότι η πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείου Βουλγαρίας, λαμβάνοντας την απόφασή της στις 14.05.2018, πρόδωσε το έθνος, αρνούμενοι (τα μέλη της Ιεράς Συνόδου) να στείλουμε εκπροσώπους στους εορτασμούς στην Οχρίδα στις 27 Μαΐου φέτος, υποχρεούμαστε να διευκρινίσουμε τα εξής.

1. Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία-Βουλγαρικό Πατριαρχείο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να εγκαταλείψει την αιωνόβια ιστορία και την κανονική της αξιοπρέπεια ως διαδόχου της ιστορικής Βουλγαρικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση.

2. Είναι απαράδεκτο για εμάς τους εκπροσώπους της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείου Βουλγαρίας να συμμετέχουμε στους επερχόμενους εορτασμούς στην Οχρίδα, με την ευκαιρία της 1000ης επετείου από την ίδρυση της Βουλγαρικής Αρχιεπισκοπής Οχρίδας, γιατί με την παρουσία μας θα γινόταν εθνική προδοσία, δηλαδή η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ένας νέος εκκλησιαστικός σχηματισμός, που τώρα ονομάζεται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», ο οποίος ιδρύθηκε για πολιτικούς λόγους μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, μέσω του παραπάνω εορτασμού θα δημιουργήσει το status quo του, οικειοποιώντας την εκκλησιαστική ιστορία του βουλγαρικού λαού.

3. Οι Βούλγαροι ιεράρχες καλούνται να διαφυλάξουν με αξιοπρέπεια την εθνική τους ταυτότητα και ταυτόχρονα υποχρεούνται να τηρούν ακριβώς τις κανονικές επιταγές της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτρέποντας κάθε παρέκκλιση από την ενότητα της Ιεράς Συνόδου και της Αποστολικής Εκκλησίας.

4. Οποιεσδήποτε προτάσεις τύπου: «η Βουλγαρική Εκκλησία δεν χρειάζεται να φοβάται ενδεχόμενο σχίσμα, αναγνωρίζοντας τη μοναδική «αυτόβουλη» Μακεδονική Εκκλησία» αποτελούν καρπό απόλυτης ανεπάρκειας και προσπάθειας διατάραξης/ανακατωσούρας και οι υποστηρικτές τους δεν έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

5. Σχετικά με την ευρέως διαδεδομένη επιστολή του Μητροπολίτη Σκοπίων Στέφανου, η οποία ζητά να γίνει η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία/το Πατριαρχείο Βουλγαρίας η Μητέρα Εκκλησία της Μακεδονικής Εκκλησίας, πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι το πρωτότυπο έγγραφο του Νοεμβρίου 2017 αναφέρει ξεκάθαρα ότι «η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα αναγνωρίσει και θα αποδεχθεί το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία, ΑΝ αυτό θα είναι το πρώτο που θα αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της», δηλαδή αυτή η επιθυμία δεν είναι άνευ όρων».

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ υποστηρίζει πλήρως τα όσα είπε τον Μάιο του 2018, όταν και διαφώνησε με το να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχρίδος η Εκκλησία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί κατά τη γνώμη του θα ήταν «εθνική προδοσία για τη Βουλγαρία».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.