Ι.Μ. ΧΙΟΥ: Κοσμοσυρροή στη μνήμη του. Κατάμεστος ο περικαλλής Ι. Ναός Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου, όπου, επί τριήμερον, ετελείτο η Θεία Λειτουργία, “υπέρ μακαρίας μνήμης και αίωνίου αναπαύσεως” αυτού.

Βουβή συγκίνησις επικρατεί που αναβαίνει ως ευώδες θυμίαμα θερμής προσευχής στο θρόνο της Τρισηλίου Θεότητος. Και δεν είναι μόνον η Χίος, που προσέρχεται αυθόρμητα, για να προσφέρει τιμή και προσευχή για μια σπάνια και υπέροχη Αρχιερατική μορφή, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος και μάλιστα από την Ιερά Μητρόπολι Βελγίου, Λουξεμβούργου και Κάτω Χωρών, με επικεφαλής τον σεπτόν Ποιμενάρχην της κ. Αθηναγόραν, που εκπροσωπεί και την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικόν Πατριάρχην Κύριον Κύριον ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ, μετά πλειάδος Κληρικών.

Αρχίζει η Νεκρώσιμη Ακολουθία με το “Ευλογητός ο Θεός…” από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκον, που εκπροσωπεί και τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Κύριον ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ, πλαισιούμενον από τον εκ της ηρωικής Νήσου των Ψαρών καταγόμενον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ και σχεδόν το σύνολον των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου μετά του Αρχιδιακόνου Αυτής.

Η, μετά κατανύξεως και ιεροπρεπείας, βυζαντινή απόδοσις των ύμνων της Νεκρωσίμου Ακολουθίας γαληνεύει τις θλιμμένες και ταραγμένες ψυχές μας και τις γεμίζει με ουράνιο φως, τις καλεί σε προσδοκίαν αναστάσεως, “επ’ ελπίδι ζωής αιωνίου, εις την άνω Ιερουσαλήμ, εν τη Βασιλεία των Ουρανών”.

Παρόντες και Οφφικιαλοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Άρχων Ακτουάριος της Μ.τ.Χ.Ε κ. Τρομπούκης, Ιατρός, και ο Άρχων Μαίστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημ. Ζαννίκος, Πρωτοψάλτης, και οι εντιμώτατοι Άρχοντες της Χίου σε ανώτατη πολιτειακή και Στρατιωτική παρουσία, όπως ο κ. Δήμαρχος Χίου Σταμάτιος Κάρμαντζης, ο Περιφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Βρουλής, ο Στρατιωτικός Εκπρόσωπος του κ. Ταξιάρχου και της 96 Α.Δ.Τ.Ε., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης, ο Διευθυντής Β της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ιωάννης Αραμπαντζής, ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Στυλιανός Καμπούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουρνιάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννης Ξενάκης, ο Περιφερειακός κ.Παντελής Μπουγδάνος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου κ. Ιωάννης Γεωργιάδης, η Διευθύντρια της Β΄βαθμίου Εκπαιδεύσεως Χίου κ. Ευτυχία Μ. Βλυσίδου και πολλοί άλλοι.

Μετά το πέρας της Νεκρωσίμου Ακολουθίας, τον προσήκοντα Επικήδειον Λόγον εξεφώνησεν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, Λουξεμβούργου και Κάτω Χωρών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος είπε:

Ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο οποίος εξέφρασε και τας συλλυπητηρίους ευχάς και την πατρικήν ευλογίαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ειπών:

Στη συνέχεια ωμίλησεν Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου Αιδ. Σταύρος Τριανταφύλλου, ο οποίος ετόνισε την μεγάλην προσφοράν του μακαριστού Ιεράρχου για την ανάδειξη και αναγνώριση της Ορθοδοξίας στο κέντρο της Ευρώπης, την οργάνωση των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και την στελέχωσή των. Χαρακτηριστικά είπε: “Βρήκε 7 Ενορίες και άφησε 30 !”

Ψηφίσματα εξεδόθησαν και ανεγνώσθησαν εκ μέρους των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών τόσον της Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου, όπου η κατοικία στην οποία έμενε μετά του αδελφού του Αντωνίου και της συζύγου του Βικτωρίας και της όλης Οικογενείας του και οι οποίοι, με θυσιαστική αγάπη, τον υπηρέτησαν επί δέκα περίπου έτη, μέχρι της εις Κύριον εκδημίας του, όσον και της γενετείρας του Αγίου Γεωργίου Βασιλεωνοίκου Χίου, όπου και ετάφη σε οικογενειακό Τάφο.

Η μυροβόλος, μαρτυρική, αγιοτόκος και αγιοτρόφος Χίος θα ενθυμείται πάντοτε και θα σεμνύνεται για τον εκλεκτόν του Χριστού Ιεράρχην ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ και ο μοσχομύριστος και ευωδιαστός “Κάμπος της Χίου”, με τα ανθηρά περιβόλια του, με τα οποία γειτνιάζει ο Τάφος του, θα τον προπέμπει, ορθρινά κι εσπερινά, στην Ανάσταση!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.