Με αφορμή την 57η επέτειο από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος κυρήττοντας τον Θείο Λόγο ανέφερε.

«Μεγάλη Ευλογία αδελφοί μου! Μεγάλη τιμή! Μέγα κλέος πνευματικό για την Ένδοξο Αποστολική πόλη των Πατρών! Η ευλογία αυτή που μας έδωσε ο Θεός ώστε, να έχουμε τον Απόστολο Ανδρέα, τον πρωτόκλητο μαθητή ως διδάσκαλό μας και πατέρα μας και οδηγό μας πνευματικό. Φανταστείτε τι θα ήταν η Ελλάδα εάν οι Απόστολοι του Χριστού δεν ήρχοντο εδώ να Ευαγγελίσουν την αποκεκαλυμμένη αλήθεια. Ξέρετε οι Έλληνες είμαστε γένος ευφυές. Τότε, πριν δηλαδή ακουστεί ο Παύλειος λόγος στην Αθήνα ή ο λόγος του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, υποψιασμένοι οι Έλληνες ότι πρέπει να εύρουν τον έναν και αληθινό Θεό και ακολουθώντας την υποψία ή μάλλον την βεβαιότητα των αρχαίων φιλοσόφων, των λεγόμενων σπερματικών λόγων είπαν: «Πρέπει να πάμε να δούμε ποιος είναι αυτός για τον οποίο μιλούν, ότι είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Αληθινός Θεός!» Πήγαν και τους προσήγαγε εις τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος! Το ιερό Ευαγγέλιο διασώζει το περιστατικό αυτό και την συγκλονιστική συνάντηση, η οποία έμελλε να αναμορφώσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον σύμπαντα κόσμον.

Αφού η πατρίδα μας η Ελλάς έδωσε τα φώτα και εις τους άλλους λαούς μέσω της βασιλεουούσης πόλεως της Κωνσταντινουπόλεως, την οποία ίδρυσε την Εκκλησία του Βυζαντίου και εξελίχθη εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως, ο Άγιος Ένδοξος Απόστολος Ανδρέας. Τι θα ήτο η Πάτρα δίχως την διδασκαλία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα; Ανεμόρφωσε, ανακαίνισε, αναζωογόνησε πνευματικά. Έδωσε δύναμη! Έδωσε ουσία εις τις καρδιές των ανθρώπων! Διαφύλαξε τον πολιτισμό και του έδωσε νέα προοπτική. Έδωσε την δυνατότητα της Σωτηρίας! Τη διδασκαλία αυτή την αποκεκαλυμμένη από τον Θεό, των Αγίων Αποστόλων. Έτσι λοιπόν έχουμε την χαρά και την ευλογία να έχουμε ενταύτα ως αποτέλεσμα και απόρροια της διδασκαλίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και εξ αγάπης μεγίστης από τον Θεόν τον τάφο του.
Αδελφοί μου ας κατανοήσουμε αυτό το μέγα γεγονός ότι η Πάτρα κατέχει αυτόν τον αποστολικό τάφο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου”.

Η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα

Σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέα από την Ρώμη στην πόλη των Πατρών. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, μετά από 502 χρόνια και επί αοιδίμου μητροπολίτου Κωνσταντίνου, στην πόλη της Πάτρας επανεκομίσθη η Τιμία Κάρα του Αποστόλου με επίσημη λαμπρή τελετή. Στη συγκεκριμένη τελετή παρευρέθηκαν τριανταένας (31) αρχιερείς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.