Συνέντευξη στο Action 24 έδωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, όπου μίλησε για διάφορα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τόσο την Εκκλησία όσο και την ελληνική κοινωνία.

Αρχικά, αναφέρθηκε στο κομμάτι της τεχνολογίας, λέγοντας ότι ζούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία, όπου πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές της. Αντλώντας, μέσω της τεχνολογίας, πληροφορίες μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα ή νιώθουν μοναξιά, για παράδειγμα στις μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα, και να λύσουμε γρήγορα αυτά τα προβλήματα. Υπενθυμίζει χαρακτηριστικά ότι έχουν γιγαντωθεί οι αυτοκτονίες λόγω των προβλημάτων που ταλανίζουν τους ανθρώπους.

Αργότερα, αναφέρθηκε στην περίοδο της κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στήριζε καθημερινά 6-7 χιλιάδες άτομα που βρίσκονταν στο όριο της φτώχειας, αποτρέποντας έτσι την πλήρη φτωχοποίηση κι άλλα φαινόμενα, όπως αυτό της εγκληματικότητας. “Η ΕΕ είχε τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα τότε”, προσθέτει.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζει η παιδεία και η μόρφωση στη σημερινή εποχή. Τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν οικουμενική παιδεία. Θυμίζει ότι στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλές περιοχές κοντά στην Ελλάδα ξεχώριζαν, γιατί είχαν παιδεία, μόρφωση, και ο ελληνισμός χαρακτηριζόταν από οικουμενικότητα. “Δεν πρέπει οι Έλληνες και η Ελλάδα να χάσουν την προσληπτική τους ικανότητα”, υπογραμμίζει. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ανέφερε: “Στην Ομογένεια οι Έλληνες είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι, επειδή λαμβάνουν διαφορετική παιδεία.” Η παιδεία είναι διακομματικό θέμα, ανέφερε, και πρέπει να ληφθεί υπόψη απ’ όλα τα κόμματα.

Επιπλέον, αντίδοτο απέναντι στη βία είναι να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου, είπε χαρακτηριστικά.

Επί προσθέτως, ο Μητροπολίτης τόνισε: “Προβάλλουμε την έννοια της ‘Μεταμόρφωσης’ που αποτελεί ζητούμενο κάθε ανθρώπου που θέλει να ζήσει διαφορετικά, να αλλάξει την αρνητική πλευρά του εαυτού του και να συγχωράει τους άλλους.” Σε άλλο σημείο αναφέρει: “Η Εκκλησία είναι ένα θεραπευτήριο και πάντα θα εφημερεύει να θεραπεύσει τον κουρασμένο άνθρωπο.”

Δίνει, επιπλέον, έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων και λέει ότι, αν δεν πίστευε σε αυτήν, δεν θα ήταν Χριστιανός. Λέει ότι, όταν ο Χριστός ενσαρκώθηκε πήρε την ανθρώπινη σάρκα, όχι τη γυναικεία ή την ανδρική φύση. Μίλησε μάλιστα πρώτος ο Ιησούς για ισότητα των δύο φύλων, μολονότι τα δύο φύλα δεν είναι ίδια, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα είπε: “Στον πόλεμο δεν υπάρχουν χαμένοι ή κερδισμένοι, αλλά μόνο χαμένοι. Δεν γίνεται να μην ξεκαθαρίζουμε ότι ο πόλεμος και η βία δεν είναι λύση. Την περιοχή της Γάζας την έχω επισκεφθεί κι έχω προσκυνήσει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Υπάρχει έντονη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει καταδικαστεί το Ισραήλ για τις επιθετικές τους πράξεις. Στη Γάζα δεν έχουν τον οπλισμό που έχει το Ισραήλ και υποφέρουν οι άνθρωποι από την πείνα εκεί. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Δεν είμαστε εναντίον του λαού του Ισραήλ, καθώς κυνηγήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, και ποτέ κανείς δεν πρέπει να ζήσει ξανά κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό το οποίο βίωσες δεν πρέπει να κάνεις τα ίδια.” “Πού είναι αυτοί που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα να υψώσουν τη φωνή τους;”, αναρωτιέται.

Τέλος, έκανε τοποθέτηση για τον νόμο γάμου ομοφυλοφίλων για το οποίο, όπως λέει, έχει γίνει πολλή συζήτηση. Ελήφθησαν οι αποφάσεις από την Ιερά Σύνοδο, υπενθυμίζει, όπου η Εκκλησία εξέφρασε την αντίθεσή της κατά του νυν νόμου του ελληνικού κράτους. Μετά, ενημερώθηκαν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες με θεολογικά και λογικά επιχειρήματα και οι πιστοί και οι πιστές από Μητροπολίτες και ιερείς που έλαβαν δράση. “Είναι η θέση μας ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να αλλάξει η έννοια της οικογένειας. Όλοι μας μεγαλώσαμε με την πυρηνική οικογένεια και όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτήν.” Ωστόσο, αναφέρει ότι στην Εκκλησία είναι όλοι καλοδεχούμενοι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.