Ο κατά κόσμον Ομηρος Μασούρας γεννήθηκε το 1962 στο κατεχόμενο χωριό Ζώδια. Σε ηλικία 8 ετών έχασε τον πατέρα του και μεγάλωσε με τη μητέρα του Μηλιά και τον αδελφό του Πέτρο. Το 1974, με την τουρκική εισβολή, η οικογένεια Μασούρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο χωριό και μετακόμισε σε προσφυγικό συνοικισμό στη Λευκωσία. Το 1974 σημάδεψε τη ζωή του Ομήρου με τραγικό τρόπο. Μόλις τέλειωσαν οι μάχες με τους Τούρκους, ο αδελφός του σκοτώθηκε σε τροχαίο ενώ πήγαινε στο χωριό Πεδουλάς για να συναντήσει τη μητέρα τους.

Ηταν μόλις 24 ετών και ο Ομηρος 12, μαθητής Γυμνασίου. Μέσα σε λίγα χρόνια έχασε τον πατέρα του, τον αδελφό του, το σπίτι του και το χωριό του. Ολα αυτά τα κουβαλούσε ως βαρύ φορτίο.

Ωστόσο, το πιο βαρύ, όπως λέει ο ίδιος, ήταν το «γιατί» για τον θάνατο του αδελφού του. Την απάντηση είπε πως του την έδωσε, μετά από προσευχή, ο Αγιος Ιάκωβος Τσαλίκης στη Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια. Του είπε πως ο αδελφός του, όταν σπούδαζε στο Ισραήλ, είχε ερωτευτεί μια Εβραία, η οποία είχε αποφασίσει να τον παντρευτεί και ήθελε να πάει ολόκληρη η οικογένεια στο Ισραήλ.

«Εκεί θα χάνατε τη πίστη σας και η μάνα σας θα έλιωνε που θα έβλεπε την αλλοίωση των παιδιών της», είπε στον Ομηρο ο Αγιος Ιάκωβος. Και πρόσθεσε πως «αυτή η Εβραία δεν ήταν τυχαία, γιατί είχε πολύ χρυσό αλλά δεν είχε Χριστό.

Ο Θεός προτίμησε -για να μη βλαφτείτε πνευματικά- και αποφάσισε να θερίσει τον αδελφό σου στα 24 του». Πάντως, η μητέρα του Μητροπολίτη Νεόφυτου έζησε ως τα 94 και πέθανε το 2015.

Από το ΑΚΕΛ και τη Νομική στην Εκκλησία

Ο Ομηρος ως πρόσφυγας τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή του «Αττίλα» δεν διατηρούσε στενή επαφή με την Εκκλησία. Μάλιστα είχε ενταχθεί στο μαθητικό τμήμα της Νεολαίας του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, την Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ).

Στο Γυμνάσιο Ακρόπολης στη Λευκωσία είχε εκλεγεί και πρόεδρος των μαθητών.

Απαλλάχθηκε από τη στρατιωτική θητεία ως προστάτης της μητέρας του αφού είχε χάσει τον πατέρα και τον αδελφό του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 έφυγε για την Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει στη Νομική.

Ζούσε στη φοιτητική εστία στα Ιλίσια και τότε άρχισε να διαπιστώνει την κλίση του προς τη θρησκεία μέσω επαφών που είχε με τρεις σύγχρονους αγίους: τον Αγιο Πορφύριο, τον Αγιο Παΐσιο και τον Αγιο Ιάκωβο Τσαλίκη.

«Τη νομική επιστήμη», λέει ο ίδιος, «ποτέ δεν την αγάπησα», και μάλιστα σκεφτόταν να την εγκαταλείψει για να σπουδάσει Φιλοσοφία ή Ιστορία.

«Στο δεύτερο έτος της Νομικής, τον Νοέμβριο του 1980», λέει, «γνωρίζω για πρώτη φορά τον Γέροντα Πορφύριο, ο οποίος με συμβουλεύει να μην παρατήσω τη Νομική.

“Αυτό το πτυχίο θα το πάρεις! Θα το καθυστερήσεις έναν χρόνο, γιατί θα πηγαίνεις από μοναστήρι σε μοναστήρι, αλλά πρέπει να το πάρεις. Δεν σου μιλώ εγώ, αλλά το Αγιο Πνεύμα. Το πτυχίο αυτό θα σου το ζητήσει κάποτε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου”.

Οπως και έγινε! Το 1998 χειροτονούμαι και ενθρονίζομαι Μητροπολίτης Μόρφου και στην πρώτη συνεδρία της Συνόδου που παρακάθισα ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α’ με διορίζει, λόγω του πτυχίου της Νομικής, σε ανακριτική επιτροπή προς διερεύνηση κάποιων οικονομικής φύσεως τότε προβλημάτων. Ο Οσιος Πορφύριος είχε δει αυτή τη στιγμή χρόνια πριν!».

Ο πιο στενός φίλος του Ομήρου εκείνα τα χρόνια ήταν ο Γεράσιμος, ο οποίος αργότερα έγινε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και απεβίωσε το 2015.

Τα καλοκαίρια, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών του, ο Ομηρος εργαζόταν ως σερβιτόρος.

Επ’ αυτού, μάλιστα, ο ίδιος αποκαλύπτει ένα περιστατικό ανάμεσα στον ίδιο και τον Αγιο Ιάκωβο Τσαλίκη: «Του είπα ότι ήθελα να πάω στις Σπέτσες να εργαστώ ως γκαρσόνι.

Οταν πήγα, ήθελα να σταματήσω γιατί ήταν πολλοί οι πειρασμοί. Τι μου είπε ο Αγιος;

“Θα γίνεις μοναχός αλλά δεν θα μείνεις για πάντα μοναχός.

Θα γίνεις επίσκοπος στον τόπο που γεννήθηκες. Θα συναναστρέφεσαι συνεχώς με κόσμο και άρα πρέπει να ξεφοβηθείς τον κόσμο.

Το καλύτερο πανεπιστήμιο δεν είναι η Νομική. Είναι οι Σπέτσες. Μείνε γκαρσόνι στις Σπέτσες”».

Η συνάντηση του Ομήρου με τον Αγιο Παΐσιο στο Αγιον Ορος έγινε το 1982.

Ο Παΐσιος επέμενε ότι δεν έπρεπε να πάει μοναχός στον Αθω.

«Στην Κύπρο να πας», του είπε. «Να κάνετε βάσεις πνευματικές, κι αυτές οι βάσεις θα διώξουν τις βάσεις».

Οταν τον ρώτησε τι εννοούσε με τις βάσεις, ο Αγιος Παΐσιος του απάντησε:

«Αμερικανάκι είσαι και δεν καταλαβαίνεις; Ελληνικά μιλώ…

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι πνευματικό. Τώρα εφαρμόζεται ο πνευματικός νόμος.

Οταν φτιάξετε μοναστήρια, ενορίες, οικογένειες ορθόδοξες, τότε οι βάσεις της αμαρτίας και της κατοχής θα εξαφανιστούν».

Μανώλης Καλατζής ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.