Ο Άγιος Σάββας αφιέρωσε την πατρίδα του, το σπίτι των γονιών του και όλη του την ύπαρξη στον Θεό. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στην χθεσινή του ομιλία ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία του Αγίου Σάββα στην Μπούντβα.

«Έδωσε την ψυχή, την καρδιά, το μυαλό και το σώμα του στην υπηρεσία του Θεού και ασκητεύοντας αυστηρά στο Άγιο Όρος, έφτασε σε τέτοιο επίπεδο αρετής και πνευματικότητας που έγινε σκεύος της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Έτσι αξιώθηκε να γίνει ο πρώτος Σέρβος αρχιεπίσκοπος», είπε στην αρχή ο Σεβασμιώτατος.

«Επέστρεψε στην πατρίδα του ως απόστολος του Χριστού που είχε το καθήκον να ιδρύσει την πρώτη Αρχιεπισκοπή Ζίτσα της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και όπως στο Άγιον Όρος υπηρετούσε τον Θεό, έτσι και ως πρώτος αρχιεπίσκοπος καθόρισε τον λαό του ο οποίος ενώθηκε ολοκληρωτικά μαζί του», τόνισε.

«Ο Άγιος Σάββας εισήγαγε την οικογένειά μας στην οικογένεια των φωτισμένων ευρωπαϊκών εθνών, με πλήρη αξιοπρέπεια, καθώς και στην κοινότητα των Αγίων Εκκλησιών», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

«Καθώς αναγνωρίζεται και χαίρει σεβασμού από όλες τις Εκκλησίες ως διαφωτιστή του οικουμενικού πνεύματος, έτσι ο λαός του αναγνωρίζεται και γίνεται σεβαστός μέσω αυτού από όλους. Ο Άγιος Σάββας ενώθηκε με τον λαό του, μπήκε στην ψυχή του. Και όταν κάηκαν τα άγια λείψανά του, αποδείχθηκε ότι ήταν μια νέα θυσία του Αγίου Σάββα – καθώς ενώθηκε με όλους, ειδικά με αυτούς που υποφέρουν, με αυτούς των οποίων τα σπίτια κάηκαν, κάτι που βλέπουμε ακόμη να συμβαίνει στο Κόσοβο και τα Μετόχια», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας επεσήμανε: «Πιστεύουμε στην ουράνια μεσιτεία του Αγίου Σάββα για την προστασία του λαού μας στις μέρες μας, όπως πριν έπραξε και στο παρελθόν, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».

Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος συμμετείχε η καλλιτέχνης Kristina Ivanović. ο ηθοποιός Pavle Ilić, ο βιολιστής Milan Marković, η Παιδική Εκκλησιαστική Χορωδία «Zlatica», και η Εκκλησιαστική Χορωδία «Sveti Jevstatije Prevlački».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.