ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε την Κυριακή των Βαΐων στην Ιερά Μονή Τσέτινιε. Αναφερόμενος την πανηγυρική Είσοδο του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι κάποιοι δεν αναγνώρισαν τον Μεσσαί στο πρόσωπό Του διότι «η καρδιά τους ήταν γεμάτη από φθόνο, κακία και μίσος. Η γνώση είναι άχρηστη αν η καρδιά είναι ακάθαρτη».
Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Ο Κύριος πριν την είσοδό Του στην Ιερουσαλήμ, ανέστησε τον φίλο Του Λάζαρο», είπε στο κήρυγμά του και συνέχισε λέγοντας: «Όταν ο Κύριος μπήκε στην Ιερουσαλήμ την επόμενη μέρα μετά την ανάσταση του Λαζάρου, μπήκε ως νικητής του θανάτου. Εισήλθε πολύ σεμνά, ως απλός άνθρωπος, ως φτωχός, ως ένας από εμάς, καβάλα πάνω σε ένα γαϊδούρι. Δεν μπήκε σαν αυτοκράτορας που επέστρεφε από πολεμική εκστρατεία».

Τον υποδέχθηκε ο κόσμος που ήταν ανοιχτόκαρδος και ανοιχτόψυχος, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, και που είχε καθαρή καρδιά και καθαρή ψυχή.

«Αμέσως ακολούθησε στην Ιερουσαλήμ μια υπέροχη, απερίγραπτη και ανεπανάληπτη γιορτή. Τραγούδησαν σε Εκείνον τον ταπεινό άνθρωπο που ήρθε ως Σωτήρας του κόσμου, ως Μεσσίας. Στην πραγματικότητα, η δύναμη της προσωπικότητάς Του έχει ήδη εκδηλωθεί και ήδη η δύναμη της Θεότητάς Του, η ζωογόνος δύναμη Του έχει αγκαλιάσει τις καρδιές των πιστών. Όλοι φώναξαν: “Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος”», εξήγησε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης υπογράμμισε: «Κάποιοι όμως δεν Τον υποδέχτηκαν. Και αυτοί ήταν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι όσοι είχαν διαβάσει τις προφητείες και τα πάντα από την Παλαιά Διαθήκη, γνώριζαν πώς θα είναι όταν έρθει ο Κύριος, όταν έρθει ο Μεσσίας. Ωστόσο, δεν αναγνώρισαν τον Χριστό. Ο λόγος είναι επειδή η καρδιά τους ήταν γεμάτη από φθόνο, κακία και μίσος. Η γνώση είναι άχρηστη αν η καρδιά είναι ακάθαρτη».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.