Σε δηλώσεις στην ΕΡΤ προέβη ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με αφορμή το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος για την συμπλήρωση εκατό ετών (1923-2023) από την ίδρυση και την πρώτη κυκλοφορία του επιστημονικού περιοδικού «Θεολογία».

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, το συνέδριο έχει εθνικό και εκκλησιαστικό σκοπό, διότι η εκκλησία ήταν πάντα πρωτοπόρος στη σκέψη, δίνοντας λύση στα σύγχρονα προβλήματα, ενώ σκοπός είναι να θέσει τον άνθρωπο στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. “Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ο διαχειριστής κι όχι η τεχνολογία να τον υποκαθιστά ή να τον οδηγεί εκεί που θέλει αυτή”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Ακόμη τόνισε ότι καμία τεχνολογική καινοτομία και εξέλιξη μάλλον δεν είναι ουδέτερη, αφού ανατρέπει την προηγούμενη τάξη των πραγμάτων. Προκύπτει λοιπόν το κρίσιμο ερώτημα: Κατά πόσον αλλοιώνεται ή όχι η θεολογική μας ταυτότητα και η εκκλησιαστική μας συνείδηση, αλλά και η ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, από την αλόγιστη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας.

Η Θεολογία ως επιστημονικό περιοδικό εκδίδεται ανελλιπώς από το 1923, με την μέριμνα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αγγίζοντας ήδη έναν αιώνα παρουσίας του στα θεολογικά γράμματα. Το συγκεκριμένο περιοδικό αποτελεί ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη για τη θεολογική έρευνα διεθνώς αλλά και ιστορική μαρτυρία για την ελληνική θεολογική επιστήμη. Οι προκλήσεις των καιρών αλλά κυρίως οι θεολογικές και ποιμαντικές ανάγκες της εκκλησιαστικής διακονίας, οδήγησαν σε ουσιαστικές και τυποτεχνικές αλλαγές, ώστε ο θεολογικός λόγος να ακούγεται ευρύτερα, να προκαλεί ζυμώσεις και γόνιμη συζήτηση, να γίνεται φανερή η επικαιρότητα και διαχρονικότητά του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.