Με τίτλο «Η δύναμη της πίστεως», ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή Ι’ Ματθαίου, 13 Αυγούστου.

«Όσο το κακό πληθαίνει και η ατμόσφαιρα της σύγχρονης ζωής περισσότερο μολύνεται από τα λογιών-λογιών πνευματικά καυσαέρια και απόβλητα, τόσο γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη ευλογημένων ιερέων που με την συνετή ζωή τους και την θερμή πίστη τους θα εμπνεύσουν, θα καθοδηγήσουν, θα ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, θα φέρνουν τον Θεό στην ζωή των ανθρώπων και τους ανθρώπους κοντά στον Θεό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μαρωνείας
Τραγικό το «κατηγορώ» του πονεμένου πατέρα, στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Το παιδί του υπέφερε φρικτά, πολλές φορές έπεφτε στη φωτιά και άλλοτε στο νερό. Το έφερε στους μαθητές του Χριστού και ικέτευσε να το σώσουν. Όμως εκείνοι δεν το κατόρθωσαν. Και τώρα έρχεται ο πατέρας στον Χριστό, για να Του πεί, «τον έφερα στους μαθητάς σου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν». Ανάλογες φράσεις απογοητεύσεως ακούγονται συχνά και στις μέρες μας για τους διαδόχους των μαθητών του Χριστού, τους κληρικούς. Πολλοί μάλιστα είναι εύκολοι στο να περιγράψουν τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, τις αποτυχίες τους.

Στο σχόλιο του πατέρα εκείνου ο Κύριος απάντησε με έναν γενικότερο έλεγχο. «Ω γενεά άπιστη και διεστραμμένη, έως πότε θα είμαι μαζί σας; Έως πότε θα σας ανέχομαι;». Και οι μαθητές , οι «κατηγορούμενοι» και ο πατέρας ο «κατήγορος» , ανήκαν στην ίδια κοινωνία σε μια «γενεά άπιστη», που εμπόδιζε την ευεργετική θεία δύναμη που αντιστρατευόταν στο θαύμα.

Η ίδια παρατήρηση ταιριάζει ασφαλώς και στα πικρά σχόλια πολλών δυσπίστων σήμερα, που περιγράφουν την ανεπάρκεια ορισμένων κληρικών. Ω γενεά άπιστη!». Μαθητές και κριτές ανήκουμε στην ίδια γενιά. Οι ιερείς μας δεν έρχονται από κάποιον άλλον πλανήτη. Στις σύγχρονες οικογένειες γεννιούνται, στους δρόμους μας μεγαλώνουν, στα σχολεία μας μορφώνονται. Τη νοοτροπία όλων μας κλείνουν μέσα τους. Η ευθύνη για τη χλιαρότητα της πίστεως και την άτονη ζωή αρκετών κληρικών δεν σχετίζεται μόνο με τους ίδιους. Βαρύνει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Όσο το κακό πληθαίνει και η ατμόσφαιρα της σύγχρονης ζωής περισσότερο μολύνεται από τα λογιών-λογιών πνευματικά καυσαέρια και απόβλητα, τόσο γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη ευλογημένων ιερέων που με την συνετή ζωή τους και την θερμή πίστη τους θα εμπνεύσουν, θα καθοδηγήσουν, θα ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, θα φέρνουν τον Θεό στην ζωή των ανθρώπων και τους ανθρώπους κοντά στον Θεό.

Όταν οι Απόστολοι ρώτησαν τον Χριστό γιατί δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν το άρρωστο παιδί, τους απάντησε ευθέως, «διά την απιστία ημών». Αλλά ο Χριστός δεν έμεινε στον έλεγχο, ούτε απέρριψε τους μαθητές του. Μίλησε θετικά για το που πρέπει να στραφεί η προσπάθειά τους. Μίλησε για την ακαταμάχητη δύναμη της πίστεως, για την προσευχή και τη νηστεία, με την οποία αντιμετωπίζονται οι δαιμονικές δυνάμεις. Όλοι όμως έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε θετικά για την ανάδειξη πιστών λειτουργών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.