Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυόστομος Γ’ μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας «Γιάτρισσας» Ταϋγέτου και έψαλε τον Ακάθιστο Ύμνο πλαισιούμενος από τον ηγούμενο π. Χρυσόστομο Πανταζή.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης υπογράμμισε τρία σημεία. Πρώτον, ο Ακάθιστος Ύμνος υπενθυμίζει ότι έχουμε ιστορία, η οποία δεν είναι μόνο η αρχαία και η νεοτέρα αλλά και των βυζαντινών αιώνων και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Και ακόμη, ο ύμνος αυτός είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, περίλαμπρο μνημείο του ελληνικού λόγου. Περιέχει 24 Οίκους και δύο εφύμνια, το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε» και το «Αλληλούια». Οι Οίκοι μάλιστα έχουν ποιηθεί κατ’ αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α μέχρι το Ω. Είναι έργο υψηλής πνοής, με λυρικότητα, με σχήματα λόγου, τονική ρυθμοποιία, ομοιοκαταληξίες, παρηχήσεις, εκφραστικές εικόνες. Ένα υμνολογικό κάλλος και απαράμιλλη αρμονία, παραμένοντας βέβαια το ζήτημα του συνθέτου αν μη άλυτο τουλάχιστον μη λυθέν εισέτι.

Ο Μητροπολίτης είπε ότι ο ύμνος υπογραμμίζει υπέροχα τις αρετές της Παναγίας, που είναι η πίστη, η ταπεινοφροσύνη, η υπακοή στο θείο πρόσταγμα, η παρθενία, η σιωπή, η υπομονή και πολλές – πολλές άλλες. Γι’ αυτό και είναι Κεχαριτωμένη.

Τόνισε ότι το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δυσχερείς καιρούς όπου διερχόμεθα και μέσα στις δοκιμασίες της ζωής, είναι το πνευματικό μας καταφύγιο.

Στο αναλόγιο διακόνησαν οι ιεροψάλτες Ανάργυρος Δερδελάκος και Ευάγγελος Κατσουλέας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.