Μητροπολίτης Λαρίσης για τους αρνητές του εμβολίου: «Τους ευχαριστώ για τη διαφήμιση» Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος μιλάει ανοιχτά στη «ΜτΚ» για παθογένεια στην Εκκλησία και για κύκλους του Αγίου Όρους που ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Αίσχος», «ανάξιος», «ντροπή σου» φώναζαν άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχίλλειου στη Λάρισα, όταν τον είδαν τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο να βγαίνει από το προαύλιο, όπου πραγματοποιούνταν εμβολιασμοί από κινητή μονάδα την προηγούμενη Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος με ένα πλατύ χαμόγελο, σήκωσε το δεξί του χέρι και το κουνούσε σαν να συμφωνούσε μαζί τους. Μία κίνηση που δεν περίμενε κανείς, ούτε οι διαμαρτυρόμενοι αντιεμβολιαστές, αλλά ούτε η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνηθίσει παρόμοιες συμπεριφορές από ιεράρχες.

«Ήταν ένας τρόπος να τους πω ότι δεν τους απορρίπτω. Τους θεωρώ και αυτούς δικούς μου ανθρώπους, κομμάτι του ποιμνίού μου. Είμαι ανά πάσα ώρα έτοιμος να συζητήσουμε, να τα πούμε και να τα βρούμε» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος για το «χαμόγελο» που δημιούργησε συναισθήματα εντυπωσιασμού και συμπάθειας στο πρόσωπό του, ακόμα και σε αυτούς που δηλώνουν άθεοι. Ο ίδιος, λοιπόν, δηλώνει έτοιμος να ανοίξει διάλογο για τον εμβολιασμό με όσους φανατίζονται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ωστόσο οι ίδιοι δεν φαίνονται να έχουν τις ίδιες προθέσεις με τον Σεβασμιότατο Ιερώνυμο. «Εμείς τους προσκαλέσουμε να συζητήσουμε πιο σοβαρά για το θέμα. Αλλά η διαμαρτυρία, οι ύβρεις, οι φωνές και οι χειρονομίες δεν είναι μέθοδος διαλόγου» σημειώνει.

Το τρολάρισμα και τα σοκολατάκια

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Λαρίσης Τυρνάβου με τα σοκολατάκια που κέρασε στους «πικραμένους» αρνητές, ήταν μία ανακοίνωση που δεν συνηθίζεται. Μας έκανε να μιλήσουμε πρώτη φορά για ένα «εκκλησιαστικό τρολάρισμα» και για χιούμορ σε Μητροπολίτες. «Πιστεύω ότι έτσι φάνηκε η ειρηνική διάθεση της Μητροπόλεως, πέρασε με χαμόγελο και δείξαμε στον κόσμο ποιοι ήταν αυτοί που φωνάζουν απ’ έξω» αναφέρει για την χιουμοριστική ανακοίνωση ο Σεβασμιότατος. «Λένε ότι ήταν 48 άτομα έξω από το επισκοπείο μας, έγιναν 30 και κάποιοι λένε ότι τελικά ήταν 20. Σε κάθε περίπτωση, και σε άλλες Μητροπόλεις πραγματοποιούνται εμβολιασμοί από κινητές μονάδες, απλά εγώ είχα την ατυχία ή τύχη κάποιοι να μας το διαφημίσουν. Τους ευχαριστώ για αυτό» λέει με χιουμοριστικό ύφος ο Μητροπολίτης Λαρίσης.

Όσο για τα σοκολατάκια, συνεχίζει να απαντά με χαμόγελο λέγοντας ότι «όποιος έρχεται στην Μητρόπολη μας, πάντα κάτι τον κερνάμε. Είναι δυνατόν να τους αφήνουμε να φύγουν έτσι; Ήταν ένας τρόπος να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε απέναντί τους».

Πολιτικά και Αγιορείτικα κινήματα πίσω από τους αντιεμβολιαστές

«Δυστυχώς δεν είναι θέμα των ανθρώπων των ίδιων, αλλά των κατευθύνσεων που λαμβάνουν από άλλες ομάδες εκτός Μητροπόλεως» αναφέρει για τους διαδηλωτές που του επιτέθηκαν με μένος, επειδή επέτρεψε να γίνουν εμβολιασμοί στην Μητροπολιτικό Ναό. Ο Σεβασμιότατος Ιερώνυμος, εστιάζει στην πηγή της πρόκλησης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που όπως στηρίζει προέρχεται από πολιτικά συμφέρονταν. «Σε υγειονομικά ζητήματα ρωτάμε και ακούμε το γιατρό μας, όχι τον πολιτικό μας καθοδηγητή» τονίζει.

Εκτός από πολιτικά κινήματα κατά των εμβολίων, ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου θίγει τις περιπτώσεις ιερέων και μοναχών που παρέρχονται την επίσημη θέση της Εκκλησίας και δημιουργούν αντιεμβολιαστικούς κύκλους. «Αναδεικνύεται μία παθογένεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, με κάποιους να έχουν τις ομάδες τους, να φατριάζουν και να δρουν με διάθεση εκμετάλλευσης της πίστης των ανθρώπων. Εκεί αρχίζει η δική μας ευθύνη, ώστε να προφυλάξουμε τον κόσμο από όλους αυτούς». Μάλιστα, δεν διστάζει να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένος και να μιλήσει για μοναχούς από το Άγιο Όρος που μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων αποτρέπουν τον κόσμο από τον εμβολιασμό. «Στο Άγιο Όρος έχουμε τους πολύ σοβαρούς και υπευθύνους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που πάνε σε σκήτες για να απομονωθούν αλλά μέσω του διαδικτύου επικοινωνούν με όλο τον κόσμο.

Όταν έχεις υπολογιστή και διαδίκτυο, μόνο άσκηση δεν κάνεις. Πολλοί πέφτουν θύματα αυτών των ανθρώπων και εμφανίζονται στα μάτια τους ως ήρωες. Δεν θα κάνουμε ήρωες αυτούς που δεν αξίζουν» υπογραμμίζει. «Δεν έχω πιέσει κανέναν να κάνει εμβόλιο. Συνεργάζομαι και με εμβολιασμένους και με ανεμβολίαστους στην Μητρόπολη. Συνιστούμε και δεν επιβάλουμε, όπως λέει η Εκκλησία μας. Σίγουρα παροτρύνω για τον εμβολιασμό, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο» σημειώνει ο κ.κ. Ιερώνυμος. «Ωστόσο θέλω να συγχαρώ στους ανθρώπους, που παρά τα γιουχαΐσματα εκείνη την ημέρα, εμβολιάστηκαν στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Αυτοί ήταν οι πιο γενναίοι της υπόθεσης και σε αυτούς οφείλω να καταθέσω τον σεβασμό μου, διότι έχουμε μια απόφαση της Εκκλησίας που πρέπει να τηρήσουμε. Η Εκκλησία συνιστά το εμβόλιο, είναι εναντίον όμως της υποχρεωτικότητας. Της υποχρεωτικότητας θεσμικών φορέων για την επιβολή του, αλλά και της υποχρεωτικότητας απαγόρευσης του από συνωμοσιολόγους».

«Η ηλικία βοηθάει να είσαι μέσα στον κόσμο»

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ανέλαβε τα καθήκοντα του από το 2018 και ανήκει στους μικρότερους ηλικιακά μητροπολίτες της χώρας. «Πάντοτε βοηθά η ηλικία για να είσαι μέσα στον κόσμο. Αν μη τι άλλο βοηθάει εμένα να συνειδητοποιώ καλύτερα τον κοινωνικό περίγυρο και τις κοινωνικές συνθήκες» αναφέρει.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, ο πατέρας του κατάγεται από την Ηλία και η μητέρα του από την Μύκονο. Ωστόσο, νιώθει την Λάρισα σαν πραγματική του πατρίδα. «Δόξα τω Θεώ αγαπάω τη Λάρισα, αγαπάω τους Λαρισαίους μου. Είναι σαν να είχα γεννηθεί εδώ πέρα, σαν να ζούσα πάντα».

Η οικογενειακή τραγωδία που τον σημάδεψε

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, έζησε από κοντά μία οικογενειακή τραγωδία που τον στιγμάτισε. Έχασε συνεργάτες και αγαπημένα του πρόσωπα από τον κορονοϊό. Μέσα σε λίγες ημέρες έχασε την μάχη ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αλλά και ο 51χρονος γιος τους. «Ήταν ένα διακεκριμένο ζεύγος συνταξιούχων εκπαιδευτικών, άνω των 70 ετών, που έχει προσφέρει πολλά στον νομό και ήταν σημείο αναφοράς για πολλούς. Δυστυχώς είχαν επηρεαστεί από κύκλους του Αγίου Όρους και ενώ γνωστοί και φίλοι τους είχαν εμβολιαστεί, επέμεναν να αρνούνται» σημειώνει ο κ.κ. Ιερώνυμος. «Νόσησαν, μπήκαν στο νοσοκομείο και διασωληνώθηκαν. Πέθανε ο άντρας, μετά η γυναίκα και μέσα σε λίγες ημέρες και ο γιος τους αφήνοντας πίσω του δύο ορφανά παιδιά. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι ο 51χρονος είχε προγραμματίσει να εμβολιαστεί στις 22 Αυγούστου και 24 Αυγούστου εισήλθε στο νοσοκομείο».

Ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου, σχολιάζει και την απάθεια της ελληνικής κοινωνίας πλέον στον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό. «Με ενοχλεί που η ελληνική κοινωνία διαβάζει τον αριθμό των νεκρών και μένει απλά σε ένα νούμερο. Δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από τον αριθμό κρύβεται ένα κοινωνικό πρόβλημα, μια μάνα που κλαίει το παιδί της, μια γυναίκα που κλαίει τον σύζυγο της και παιδιά που κλαίνε το στήριγμα τους».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.